Masterclass Vooruitstruikelen in therapie, van inhoud naar beleving

Hoe kunnen we onze eigen emoties reguleren zodat we opnieuw contact krijgen met onze cliënten? 

Deze tweedaagse training richt zich op vragen waar we in therapie allemaal wel eens tegenaan lopen. We kijken samen naar lastige situaties, bijvoorbeeld als we het gevoel hebben te blijven steken in de inhoud en we geen verdiepend proces op gang kunnen brengen. Wat doen we dan precies en wat voor een effect heeft dat op ons? Wat zouden we anders kunnen doen? Wat zouden we willen bereiken? Wat willen we leren van moeilijke momenten die een groot negatief effect hebben op ons? Waar zit de meeste nood, wat zijn situaties waarin we niet meer rustig en veilig in onze window of tolerance kunnen blijven en de verbinding kwijtraken? Hoe kunnen we dan onze eigen emoties reguleren zodat we opnieuw contact krijgen met onze cliënten? De focus ligt in deze ervaringsgerichte training op persoonsgerichte, experiëntiële therapie.

Voor wie

Deze masterclass is geschikt voor GZ-psychologen, Klinisch psychologen, Psychotherapeuten en Psychiaters werkzaam in de GGZ. Basispsychologen die ten minste een basismodule in de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie hebben gevolgd, kunnen ook deelnemen.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:
 

 • FGzPt
 • VPeP, deze masterclass geldt als onderdeel van de specialisatie in de opleidingsroute of kan worden ingezet in het kader van je herregistratie. Zie meer informatie hierover op de VPeP-website.
 • Wanneer aanvullende accreditatie van belang is voor jou als cursist, geef je wensen dan vooral aan bij je aanmelding.

Methode

Door middel van oefeningen, bij voorkeur met onze eigen casussen, verbinden we de theorie met de praktijk met als doel het leren verdiepen van het proces. Dit doen we door:

 1. Het vergroten van de focus op het lichaam en het non-verbale. We gaan terug naar de feiten, naar datgene wat zich voor onze ogen feitelijk en letterlijk afspeelt, wars van invullen, weten, meningen en oordelen.
 2. Het vergroten van de focus op de rol van stilte en vertragen. Stilte is heilzaam voor het op gang komen en verruimen van het gevoelsleven van onze cliënten en scherpt bovendien onze eigen ‘awareness’ aan.
 3. Het vergroten van de focus op onze eigen binnenwereld. We schenken aandacht aan het reguleren van onze eigen emoties door een ‘moment - to - moment process’ aan te gaan gebaseerd op de Rogeriaanse traditie.

We gebruiken een aantal processchema’s zoals de ‘driehoek van Bion’ en de EFT-tango van Johnson om theorie en praktijk aan elkaar te verbinden.
We doen verschillende ervaringsoefeningen en rollenspelen uitgaande van de praktijk van de deelnemers. Daarbij wordt gevraagd of deelnemers zo moedig willen zijn om zelf ook van binnenuit zowel de rol van cliënt als de rol van therapeut te willen nemen. Bij dat laatste kan er ook een mini-supervisie plaatsvinden. Verder is er voldoende ruimte voor vragen en dialoog.

Praktisch

 • Data 2024: 14 en 15 maart 2024
 • Docent: Ineke Scholten
 • Groepsgrootte: 10 tot maximaal 15 personen
 • Kosten: € 595,00 (inclusief uitgebreide vegetarische lunch, koffie, thee en water)
 • Locatie: Apanta-academy te Eindhoven

Voorwaarden Apanta Incompany

Let op: Voor dit cursusaanbod zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar voor collega's van Apanta. 

 • Prijs: Apanta draagt zorg voor de kosten van de opleiding. De terugbetalingsregeling is van kracht. Je volgt de studie in eigen tijd.
 • Aantal plaatsen voor interne collega's: de eerste vijf plekken van deze cursus kunnen ingevuld worden door collega’s. Tevens staat de opleiding open voor externe behandelaren buiten Apanta. Wanneer er 3 maanden voor de start nog plekken vrij zijn, mogen deze ook door Apanta-collega's worden ingevuld. We proberen altijd de beschikbare plekken eerlijk te verdelen. Het kan dus zijn dat je je inschrijft en je niet direct de eerstvolgende cursusdata kan starten. Uiteraard wordt je hiervan op de hoogte gesteld, wanneer dit het geval is. Heb je hier vragen over, mail dan naar info@verwijder-dit.apanta-academy.nl
 • Aanmelden: collega's melden zich aan via het Incompany inschrijfformulier van Apanta-academy.

Meld je aan via het inschrijfformulier van Apanta-academy incompany 


Wanneer je je inschrijft, ga je akkoord met de Academy-incompany inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden. Ook is de Apanta terugbetalingsregeling van toepassing. 


Direct aanmelden Apanta-Incompany