Masterclass Zingeving en posttraumatische groei

Wat is de zin van het leven, van mijn leven, van jouw leven?

Grote denkers buigen zich al vele eeuwen over deze vraag. En eigenlijk is iedereen op zoek naar de zin van het leven, de mens is per definitie een zinzoeker. Ook in de therapiekamer wordt er duchtig gezocht naar de zin (of onzin) van het leven…

Definitieve antwoorden zijn niet voorhanden, als mens lijken we vooral te kunnen leven met voorlopige antwoorden die gedurende onze levensloop weer bijgesteld kunnen worden. In het eerste deel van deze workshop gaan we op experiëntiële wijze op zoek naar de ‘zin van mijn bestaan’. Focusing kan ons daarbij helpen om nog net iets verder te kunnen gaan in deze zoektocht dan wat we cognitief-cerebraal al weten. We maken tevens kennis met een stukje theorie en enkele relevante onderzoeksresultaten rond zingeving.

In het tweede deel gaat het experiëntieel-existentieel avontuur verder en gaan we dieper in op wat posttraumatische groei precies inhoudt. Posttraumatische groei wordt gedefinieerd als de ervaring van positieve verandering die optreedt als resultaat van een ‘worsteling’ met sterk uitdagende levenscrisissen. Trauma wordt hier breed bekeken, zoals in: schokkende gebeurtenissen, zoals oorlog, pandemie, ongeval, burn-out of andere existentiële crisissen. Ons narratief wordt disruptief onderbroken, alles komt op losse schroeven te staan. En… .er ontstaan nieuwe groeimogelijkheden (als het goed is).

We bekijken samen wat dit betekent voor ons eigen levensverhaal en voor het faciliteren van dergelijke groeiprocessen bij onze cliënten, op weg naar een (meer) zinvol leven.

Methode

De masterclass komt het beste tot zijn recht door interactief te werk te gaan en zodoende af te stemmen op de aanwezige deelnemers. Een uitgebalanceerd geheel van theorie, demonstraties via rollenspel, verwijzing naar literatuur, inoefenen en ingaan op gestelde vragen wordt aangeboden. Deelnemers worden uitgenodigd zelf de rol van cliënt/patiënt alsook de rol van hulpverlener aan den lijve te ervaren.

Over de docent

Over de docent

Apanta academy interviewde Claude de Missiaen over Focusing en een aantal masterclasses die hij verzorgt voor Apanta.

Lees het interview

Voor wie

Deze masterclass is geschikt voor GZ-psychologen, Klinisch psychologen, Psychotherapeuten en Psychiaters werkzaam in de GGZ.
Basispsychologen die ten minste een basismodule in de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie hebben gevolgd, kunnen ook deelnemen.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

  • FGzPt
  • VPeP, deze masterclass geldt als onderdeel van de specialisatie in de opleidingsroute of kan worden ingezet in het kader van je herregistratie. Zie meer informatie hierover op de VPeP-website

Wanneer aanvullende accreditatie van belang is voor jou als cursist, geef je wensen dan vooral aan bij je aanmelding.

Praktisch

  • Docent: Claude Missiaen 
  • Data 2022: dinsdag 16 en woensdag 17 mei 2023 (2 dagen)
  • Groepsgrootte: minimaal 10, maximaal 15 personen
  • Prijs: €545, hierbij zijn literatuur en uitgebreide vegetarische lunch inbegrepen
  • Korting: VPeP-leden krijgen 10% korting. Zie de website van VPEP voor de gehele kortingsregeling: www.vpep.nl
  • Locatie: Apanta-academy te Eindhoven