Autismeweek 2022

Wanneer jij of iemand in het gezin de diagnose Autisme (ASS) hebt gekregen of vermoedelijk gaat krijgen, komen daar vaak veel vragen en emoties bij kijken. Het kan helpen om meer informatie te krijgen en/of anderen in een vergelijkbare situatie te horen. 

Apanta vindt het belangrijk om mee te helpen aan de destigmatisering van stoornissen zoals Autisme. Tijdens de Nationale Autismeweek organiseren we daarom diverse bijeenkomsten. 

De activiteiten zijn GRATIS en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is essentieel en kan via het aanmeldformulier op deze pagina.


Online themabijeenkomst ‘Autisme & studeren’

Maandag 4 april, 19.30 - 21.00u

Studeren met Autisme: het wordt vaak gezien als een extra uitdaging. Dat het ook goed samen kan gaan, met de juiste begeleiding, inzichten en steun van naasten, staat centraal op deze avond. We laten je zien dat er in de regio Eindhoven diverse plekken zijn waar jongeren met autisme goed begeleid worden tijdens hun studie. Vanuit diverse kanten worden behoeftes van studenten belicht: wat zijn de verschillen en de overeenkomsten met neuro-typicals die studeren? Wat maakt dat een andere aanpak voor studenten met een diagnose Autisme werkt en wat doen bijvoorbeeld Jados Eindhoven en Fontys daarin? 
 

 • Door: de avond wordt verzorgd door diverse professionals:
  • Iris Raes, basispsycholoog in opleiding bij Apanta en tevens werkzaam bij Jados. 
  • Imke van Schijndel, Woonbegeleider & intaker JADOS
  • Twee professionals vanuit Hogeschool Fontys:
   • Britt Dingens, Onderwijskundige bij Fontys
   • Roy Houtkamp, Studentcoach en autisme-ambassadeur bij Fontys
 • Voor wie: De avond is met name geschikt voor jongeren die (vermoedelijk) autisme hebben en (gaan) studeren. Ook naasten en andere geïnteresseerden die willen leren over autisme en hoe dit te combineren is met studeren zijn van harte welkom. 

Online ervaringsavond 'genderdiversiteit en autisme'

Dinsdag 5 april, 19.30 - 21.00u

Online ervaringsavond 'genderdiversiteit en autisme'

Dinsdag 5 april, 19.30 - 21.00u


Psychische gezondheid, genderdiversiteit en neurodiversiteit zijn ingewikkelde onderwerpen. Eden heeft een manier gevonden om over deze ingewikkelde onderwerpen te praten. Hen neemt je mee in hun verhaal, geeft je inzicht in wat genderdiversiteit is en ligt de samenhang met autisme toe. Hen zal ook ingaan op het belang van steun en geeft adviezen aan naasten hoe om te gaan met genderdiversiteit (en autisme). Na het ervaringsverhaal van Eden is er gelegenheid vragen te stellen via de chat. 

 • Door: Eden van de Branden, ervaringsdeskundige 
 • Voor wie: De avond is met name geschikt voor jongeren die (vermoedelijk) autisme hebben en (mogelijk) lhbti+ zijn. Ook naasten en andere geïnteresseerden die willen leren over gender en/of autisme zijn van harte welkom. 

"Heel lang heb ik mezelf een beetje een alien gevoeld in de wereld. Hoe hard ik ook mijn best deed, het ging net niet zoals ik het wilde. Natuurlijk probeerden mijn ouders en docenten me wel te ondersteunen, maar hun trucjes leken me ook niet goed te kunnen helpen. Toen ik uiteindelijk bleef zitten op mijn 17e, barstte de bom. Via een zware eetstoornis en depressies kwam ik uiteindelijk bij de bron van mijn worstelingen: ik ben neurodivers (ik heb ADHD en ASS). Daarnaast kwam ik er achter dat ik qua gender en seksualiteit queer ben (ik ben niet hetero, en ook niet cisgender). Al die ontdekkingen samen maken dat ik me nu een heel stuk beter voel. Ik ken mijn eigen brein en kan daardoor gericht aan de slag.

Ik hoop dat  met het verspreiden van mijn verhaal het voor de Edens van de toekomst een stapje makkelijker wordt." 

- Eden van de Branden 

Online themabijeenkomst 'Autisme & Communicatie'

Woensdag 6 april, 19.30 - 21.00u

Communicatie en Autisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Welke rol speelt Autisme in de communicatie en welke rol speelt communicatie in het dagelijks leven van mensen met autisme en hun begeleiders/familie? Daarover gaan we tijdens deze workshop in gesprek aan de hand van een aantal belangrijke thema's, voorbeelden en ervaringsoefeningen. 

Communiceren doen we op allerlei manieren, de hele dag door. Soms door dingen te doen (gedrag), soms door in gesprek te gaan met de ander. Wat is de reden om te communiceren? Hoe ziet dat eruit? Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Autisme wordt gekenmerkt door een andere manier van waarnemen (prikkelverwerking). Daardoor ervaar je de wereld om je heen op een andere manier. Hoe geef je betekenis en hoe komt dat over op de ander? Dat zijn de vragen die aanbod komen. Wat is je rol als behandelaar/begeleider en wat kun je doen om de communicatie makkelijker te laten verlopen? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door je taalaanbod aan te passen of bijvoorbeeld door te visualiseren. We hopen je tijdens deze workshop een aantal praktische tips en ideeën mee te geven, waarmee je meteen aan de slag kunt.
 

 • Door: 
  • Marion Heesakkers, GGzE
  • Marieke Seesing, Apanta
 • Voor wie: De avond is met name geschikt voor zorgprofessionals die werken met jongeren en volwassenen die (vermoedelijk) autisme hebben. De avond is minder geschikt voor cliënten en naasten. 

"Doordat je je verdiept in Autisme, worden vooroordelen ontkracht en leer je beter te kijken naar de unieke persoon achter de diagnose."

Heb je vragen?

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen via info@verwijder-dit.apanta-ggz.nl of 040-2545759.