Autismeweek 2020

De Nationale Autismeweek vindt jaarlijks plaats in de eerste week van april. Ook Apanta had in die week diverse activiteiten gepland. Vanwege het coronavirus hebben wij besloten de activiteiten te verzetten naar de tweede week van juni 2020. Door de huidige richtlijnen vanuit de overheid en het RIVM hebben we besloten twee van de drie activiteiten online aan te bieden. De derde activiteit, de cabaretvoorstelling, vindt helaas dit jaar geen doorgang en wordt doorgeschoven naar de Autismeweek 2021.


Wanneer jij of iemand in het gezin de diagnose Autisme (ASS) heeft gekregen of vermoedelijk gaat krijgen, komen daar vaak veel vragen en emoties bij kijken. Het kan helpen om meer informatie te krijgen en/of anderen in een vergelijkbare situatie te horen. 

De activiteiten vinden online plaats via Teams, zijn GRATIS en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is wel essentieel en kan via het aanmeldformulier op deze pagina.


Online bijeenkomst: Ervaringsavond 'autisme en prikkels'

Maandag 8 juni, 19.30 - 21.00u

Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels en lijken vaak extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking. De onderlinge verschillen zijn echter groot: de een zoekt actief prikkels op, terwijl de ander ze zo veel mogelijk uit de weg gaat. Deze avond luister je naar verhalen van drie volwassenen met autisme. Marijke doorliep een lang en intensief traject om erachter te komen dat ze autisme heeft. Inmiddels weet ze al jaren hoe ze het beste met haar autisme en de vele prikkels die het dagelijkse leven biedt, kan omgaan. Ze woont op zichzelf en ze zet zich regelmatig in als spreker over autisme, waarbij ze veel steun heeft aan haar hulphond. Studente Amy heeft toevallig ook een hond waar ze veel baat bij heeft. Ze vertelt over de steun die ze daaruit krijgt, maar ook hoe ze met prikkels omgaat tijdens haar studie. Frans is net met pensioen en weet nog niet zo lang dat hij autisme heeft. Ook hij bespreekt vanuit zijn eigen perspectief hoe zijn autisme een rol speelt in zijn dagelijkse leven. Na de verhalen van Marijke, Amy en Frans is er gelegenheid vragen te stellen via de chat.


Online bijeenkomst: Informatieavond 'Autisme & het brein bij kinderen'

Dinsdag 9 juni, 19.30 - 21.00u

Wat is autisme eigenlijk en hoe anders werkt het brein van een kind dat autisme heeft? Deze avond wordt het uitgelegd, onder andere door middel van de methode 'BrainBlocks'. Het is een veelgeprezen methode die bij Apanta veel wordt ingezet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. De presentatie wordt gegevendoor een van onze behandelaren uit het Kind&Jeugd team die veel met Autisme te maken heeft. De informatie is gericht op familieleden, leerkrachten en andere naasten van een kind met autisme. Weten hoe het brein werkt bij autisme en hoe je het beste kunt communiceren met deze kinderen die deze diagnose (vermoedelijk) hebben, helpt enorm bij het goed begeleiden.


Heb je vragen?

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Debbie de Munnik, Communicatieadviseur, via info@verwijder-dit.apanta-ggz.nl of 040-2545759.