Autismeweek 2021

Wanneer jij of iemand in het gezin de diagnose Autisme (ASS) hebt gekregen of vermoedelijk gaat krijgen, komen daar vaak veel vragen en emoties bij kijken. Het kan helpen om meer informatie te krijgen en/of anderen in een vergelijkbare situatie te horen. 

Apanta vindt het belangrijk om mee te helpen aan de destigmatisering van stoornissen zoals Autisme. Tijdens de Nationale Autismeweek organiseren we daarom weer diverse bijeenkomsten. Net als vorig jaar vinden ze wegens corona, digitaal plaats. 

De activiteiten zijn GRATIS en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is essentieel en kan via het aanmeldformulier op deze pagina.

 


Online bijeenkomst 'Autisme & het brein bij kinderen'

Wat is autisme eigenlijk en hoe anders werkt het brein van een kind dat autisme heeft? Deze avond legt onze psycholoog Frederique het je uit, onder andere door middel van de methode 'BrainBlocks'.

Frederique ziet als behandelaar uit het Kind&Jeugd-team veel kinderen met Autisme. Ze zal aan de hand van theorie en voorbeelden uitleggen wat de belangrijkste kenmerken zijn bij kinderen met Autisme en uitleggen hoe zij denken. Hiervoor gebruikt ze onder andere 'Brainblocks': een veelgeprezen methode die bij Apanta wordt ingezet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Heb je een oudercursus gevolgd bij Apanta, dan komt de theorie je waarschijnlijk bekend voor. Deze informatieavond is bij uitstek geschikt als je nog niet zo bekend bent met begrippen als centrale coherentie, theory of mind en executieve functies, voor opa's en oma's, leerkrachten en andere naasten. Weten hoe het brein werkt bij autisme en hoe je het beste kunt communiceren met kinderen en jongeren die deze diagnose (vermoedelijk) hebben, helpt enorm bij het goed begeleiden zodat de unieke persoon tot bloei kan komen. 
 

  • Wanneer: Maandag 29 maart, 19.30 - 21.00u
  • Voor wie? De informatie is gericht op familieleden, leerkrachten en andere naasten van een kind of jongere met autisme. 
  • LET OP: AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK 

Online bijeenkomst ‘Autisme & verbinding’

Mensen met Autisme krijgen vaak te maken met vooroordelen die de communicatie met mensen zónder autisme lastig kan maken. Deze avond staat in het teken van 'verbinding'. Als deelnemer wordt je op een interactieve manier meegenomen in de vooroordelen over Autisme. Ook laten we je zien dat er in de regio Eindhoven diverse plekken zijn waar volwassenen met Autisme én hun naasten hulp en begeleiding kunnen krijgen. Door Autisme beter te begrijpen, kom je meer met elkaar in ‘verbinding’.

We geven onder andere het woord aan ervaringsdeskundige Tatjana: zij kreeg op latere leeftijd de diagnose ASS en vertelt je met welke vooroordelen zij te maken had en welke ze nog steeds tegenkomt. Tatjana zet zich op diverse manieren in om autisme positief in beeld te brengen omdat ze “het negatieve er vanaf wil halen”. Haar verhaal zal veel herkenning oproepen bij mensen met (vermoedelijk) Autisme. Ook kan het helpend zijn voor naasten: doordat je je verdiept in Autisme, worden vooroordelen ontkracht en leer je beter te kijken naar de unieke persoon achter de diagnose.

Daarnaast gaan we letterlijk de ‘verbinding’ aan door organisaties uit de regio, AIC Eindhoven en Autismepunt, een podium te bieden. Zij presenteren deze avond wat zij kunnen bieden aan volwassenen met Autisme en hun naasten, naast (of los van) de zorg die Apanta biedt.

  • Wanneer: Donderdag 1 april, 19.30 - 21.00u
  • Voor wie: De avond is geschikt voor jongeren en volwassenen die (vermoedelijk) Autisme hebben én hun naasten. Je hoeft geen cliënt bij Apanta te zijn: iedereen mag deelnemen. Aangezien er organisaties uit omgeving Eindhoven worden uitgenodigd, is de avond met name geschikt als je in deze regio woont. 
  • Let op: AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK

 

Heb je vragen?

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Debbie de Munnik, Communicatieadviseur, via info@verwijder-dit.apanta-ggz.nl of 040-2545759.