HRM-gerelateerde vragen in het kader van Corona

Op vakantie in risicogebieden, dit zijn de richtlijnen

Geplaatst op 15 juni (deze informatie is via Insite gedeeld op 12 juni)

De grenzen naar Europese landen gaan langzaamaan weer wat open. We kunnen voorzichtig uitkijken naar een welverdiende vakantie! Ondanks dat we weer naar het buitenland op vakantie mogen, is de oproep van onze premier nog steeds dat op vakantie gaan in Nederland het veiligste is. Maar we begrijpen ook dat je misschien al een vakantie naar het buitenland hebt geboekt, of gewoon graag even weg uit Nederland wilt zijn voor het ultieme vakantiegevoel. Daarom willen wij jullie, wellicht ten overvloede, wijzen op een aantal risico’s en gevolgen bij het reizen naar het buitenland.

Ga je op vakantie naar een gebied met geel reisadvies?
Zorg dat je de regels kent welke gelden in het betreffende land en handhaaf deze. Zo blijven we allemaal gezond.

Ga niet op vakantie naar een gebied met oranje reisadvies!
Dit wordt streng afgeraden door zowel ons als werkgever als de overheid. De oproep is om hier alleen heen te gaan als het echt noodzakelijk is. Daarnaast moet je na een vakantie in een oranje gebied 2 weken thuis in quarantaine blijven. Hou er rekening mee dat je hier:

  • Of extra verlof voor opneemt
  • Of voorafgaand aan je vakantie zorgt dat je die 2 weken volledig thuis kan werken
  • Of wanneer beide niet mogelijk is er ook geen loondoorbetaling plaats zal vinden

Op vakantie naar een gebied met rood reisadvies is niet mogelijk, deze landen kom je niet in.

GGZ Nederland zal nog met richtlijnen komen welke wij volledig zullen volgen. Klik hier voor meer informatie van de rijksoverheid. Heb je vragen of opmerkingen? Bel, mail of loop binnen bij HRM. 


 

Nieuw op deze pagina: NOW-regeling (geplaatst op 14 april)

Eerder hebben we aangekondigd dat we willen kijken of we in aanmerking komen voor het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een omzetverlies van minimaal 20%, tegemoet te komen in de loonkosten. Tot op heden is het omzetverlies voor Apanta rond de 15%, dat is enerzijds positief omdat de meeste afspraken dus “gewoon” door kunnen gaan. Anderzijds kunnen we daardoor geen aanspraak doen op compensatie terwijl we wel omzet missen. De zorgverzekeraars worden door de overheid opgeroepen om de GGZ te steunen. Het is nog onduidelijk op welke manier dit zal zijn en of Apanta hiervoor in aanmerking komt.


 

FAQ

Waar moet ik zijn voor ziekmeldingen? 
Dit kun je doen via de reguliere procedure: dus bellen (of voicemail inspreken) naar het secretariaat en de verzuimtelefoon. Hetzelfde geldt voor hersteld melden. Je leidinggevende neemt vervolgens contact met je op om je klachten te inventariseren en te kijken wat er nodig is in het overnemen van de caseload. Wanneer je onder team 24+ valt, dan neemt HRM contact met je op. 

Wil je je ziekmelden, dan bel je voor 8.00u naar: 

  • Secretariaat: 040-2545759
  • Verzuimtelefoon: 06-31385231

Mag ik met milde klachten of bij twijfel naar kantoor komen? 
Bij twijfel en milde klachten vragen wij je thuis te werken.

Hoe is de bezetting? Waar kan ik het 'Corona-rooster' vinden?
Angelique houdt een Corona-rooster bij op de N-schijf. Het is helaas niet mogelijk om dit excel-bestand toe te voegen op deze website, aangezien het bestand continu wordt bijgewerkt. Je kunt het vinden via N:\Apanta\Roosters
Door op het pijltje bovenaan een kolom te klikken, kun je in het excel-bestand informatie filteren. Bijvoorbeeld: als je klikt op het pijltje in kolom H en je kiest dan voor 'VHV', dan zie je wie er op die dag in Veldhoven werkt. Je kunt ook een dagdeel filteren om te zien wie er werkt: klik op het pijltje via 'dagdeel' en kies filteren op kleur. 
 

Thuiswerken

Ik wil thuiswerken/mijn rooster aanpassen/op zaterdag werken/minder uren werken? Mag dat? 
In principe staan we positief ten opzichte van thuiswerken. Onder voorwaarde dat je dit goed geregeld krijgt; dus met goed functionerende apparatuur en een degelijke, rustige werkplek. Hiermee verklein je voor jezelf en voor je collega’s risico’s maximaal. Mail een concreet voorstel naar Angelique. In eerste instantie mag je je voorstel direct gaan uitvoeren. Angelique verzamelt alle voorstellen en legt deze twee keer per week voor aan TC-ers en HRM. Zo beoordelen we of er bezettingsproblemen ontstaan of andere knelpunten in de continuïteit of kwaliteit van zorg. Mocht dat zo zijn, dan kan het zijn dat we terugkomen op jouw voorstel.

Hoe zit het met de kosten voor thuis bellen/thuis internetten/gebruik eigen apparatuur? 
We doen een beroep op je flexibiliteit. Er zijn geen mobiele abbonnementen meer (nog wel telefoons zonder sim). Gebruik zo veel mogelijk je Wifi; met collega’s kun je bellen via Whatsapp, ook groepsgesprekken. Voor het declareren van kosten: Zie de informatie over reiskosten verderop op deze pagina. 

Ik heb geen eigen laptop en wil thuiswerken. Ik heb thuis geen sterke WIFI-verbinding, etc. Kan Apanta iets betekenen?
We doen een beroep op je flexibiliteit. Hopelijk lukt het eigen apparatuur te regelen. Apanta heeft een beperkt aantal laptops ter beschikking en kan wellicht iets betekenen in je internetverbinding. Mail naar Joyce  met een concreet verzoek.


 

Bijzonder verlof

Let op: deze informatie is geplaatst op 23 maart en geupdate op 2 april.

Lukt het je een dag of dagdeel absoluut niet om opvang te regelen voor je kind(eren) of je werktijden te schuiven? Dan is het mogelijk om hier bijzonder verlof voor aan te vragen. 

Let op! Het aanvragen van bijzonder verlof om deze reden kan alleen in overleg met en na toestemming van HRM.  

Wil je hier gebruik van maken? Bel naar Rebekka (06 14 99 70 61) of mail naar HRM@verwijder-dit.apanta-ggz.nl en geef je telefoonnummer door, Rebekka belt dan z.s.m. terug.

Ook wanneer je minder uren maakt dan je oorspronkelijke arbeidsduur, doordat je geen cliënten hebt / geen andere werkzaamheden meer kan verrichten, o.i.d., willen wij je vragen hier bijzonder verlof voor aan te vragen.

Let op! Dit kan alleen na afstemming met en toestemming van je TC’er. Samen wordt besloten dat er echt geen werkzaamheden meer zijn.  

Wanneer er akkoord is dient het verlof nog aangevraagd te worden via Insite. Bij 'type verlof' kun je kiezen voor Corona en bij 'reden verlof' kies je voor Coronavirus.

Door al deze uren te registreren wordt inzichtelijk hoeveel uur wij missen door het coronavirus. Dit hebben wij later wellicht nodig in de verantwoording om aanspraak te maken op de nieuwe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.

Deze regeling was van toepassing t/m 6 april 2020, maar we verlengen deze t/m 17 april. We zullen de landelijke ontwikkelingen blijven volgen en jullie op de hoogte houden over het verloop van deze regeling.

Tip: Omdat jij een cruciaal beroep hebt in de zorg, kun je aanspraak maken op nood-kinderopvang. Hiervoor hoeft je partner niet perse ook een cruciaal beroep of in een vitaal proces te werken. Meer info, zie deze website.


 

Vakantie - eventueel intrekken van al aangevraagde (mei)vakantie

Let op: deze informatie is geplaatst op 23 maart en geupdate op 31 maart

De meivakantie komt er aan en we verwachten dat veel vakanties wegens het coronavirus geannuleerd zijn of zullen worden. Graag willen we jullie er op attenderen dat dit niet betekent dat je een reeds aangevraagde en geaccordeerde verlofaanvraag in kan trekken.

Mocht het zo zijn dat je een verlofaanvraag in wilt trekken, dan stem je dit af met een TC’er. Er wordt dan gekeken of:

  • je voor je volledige arbeidsduur inzetbaar bent
  • je aanwezigheid nodig is voor de bezetting van je team omdat er bijvoorbeeld veel collega’s ziek zijn

Is het antwoord ja, dan kan de TC’er besluiten dat het verlof ingetrokken mag worden.

Is het antwoord nee, dan zal de verlofaanvraag niet ingetrokken worden en wordt de medewerker gehouden aan de vakantie die aangevraagd is.

Hiermee willen we voorkomen dat medewerkers nu te veel en te lang doorwerken (met regelmaat afstand nemen van het werk blijft ook nu belangrijk!), maar ook dat een grote groep collega’s in de tweede helft van het jaar verlof op willen nemen. Dit zou inhouden dat we dan problemen gaan krijgen met de bezetting en wellicht niet alle verlofaanvragen kunnen accorderen.

Hiermee volgen we de richtlijnen van GGZ Nederland: is er voldoende werk dan mag het verlof ingetrokken worden, is er onvoldoende werk dan verplichten wij de medewerker om de reeds aangevraagde en goedgekeurde vakantie aan te houden. 

Heb je vragen? Mail naar HRM.

Update 31 maart: Uitzondering waarbij verlofaanvragen WEL ingetrokken mogen worden:

  • Heb je 2 weken of meer vakantie aangevraagd? Dan mag je deze intrekken tot 1 week vakantie (bv je hebt 3 weken verlof aangevraagd, dan mag je 2 weken intrekken, heb je 2 weken verlof aangevraagd dan mag je 1 week intrekken)
  • Voor medewerkers die deelnemen aan de ATV-regeling en deze uren nu niet op kunnen bouwen, wordt individueel gekeken naar de mogelijkheden om het verlof in te trekken en/of aan te passen. Dit is in afstemming tussen leidinggevende en medewerker.

 

Reiskosten worden niet ingetrokken 

Deze informatie is geplaatst op 2 april

We lieten eerder weten dat we mogelijk de reiskosten woon-werk-verkeer zouden intrekken voor diegenen die nu deels of geheel thuiswerken. We hebben besloten dit niet te doen om de ongemakken waarmee veel collega’s kampen en de extra kosten die zij thuis maken te compenseren. Heb je normaalgesproken geen recht op reiskostenvergoeding, maar maak je nu thuis wel extra kosten (zoals telefoon), dan mag je deze declareren.

Mochten de coronamaatregelen vanuit de regering toch langer gaan duren, dan moeten we vanaf 1 mei de reiskostenvergoedingen alsnog stopzetten. Vanuit de belastingdienst mag je namelijk maximaal 6 weken een vergoeding geven als er geen reiskosten worden gemaakt. Indien dit gaat spelen, komen we hierop terug. Voorlopig verandert er dus niets. 

Update 14 mei: Eerder lieten we weten dat de vergoedingen voor de reiskosten mogelijk stopgezet moesten worden vanwege de regels vanuit de Belastingdienst. Die regels zijn inmiddels versoepelt. Apanta blijft de reiskosten dus ‘gewoon’ doorbetalen.