“Na mijn laatste gesprek liep ik met een grote glimlach de deur uit. Ik wil weer leuke dingen doen en heb zin in het leven”

Lees hoe Diane met borderline omgaat

“Ik heb autisme. Daar had ik last van op school. Nu kan ik daarmee omgaan.”

Lees meer over omgaan met autisme

Apanta-jong: hulp voor jongvolwassenen 16 t/m 23

Team apanta-jong helpt jongvolwassenen die in de knoop zitten om er weer bovenop te komen. Kamp je zelf met psychische problemen? Loop je even of misschien al langdurig vast in het leven en zoek je hulp? Apanta-jong helpt bij allerlei psychische klachten. Onze behandelaar onderzoeken samen met jou wat er aan de hand is en jullie vormen gezamenlijk een plan voor behandeling. Ons accent ligt op groepsbehandeling, maar ook individueel zijn er tal van mogelijkheden. We betrekken graag belangrijke anderen in jouw omgeving, zodat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Meer info

Laatste nieuws

Nieuwsoverzicht

De kracht van Apanta-jong

De voordelen van Apanta-jong

 • hulp voor jou en je omgeving
 • de juiste zorg op het juiste moment
 • oog voor jou als mens
 • we gaan uit van jouw kracht
 • specialistische hulp dicht in de buurt
 • werken met een team gespecialiseerd in jongvolwassenen

Wanneer kan Apanta niet helpen?

Apanta kan je niet in behandeling nemen als:

 • je last hebt van actieve suïcidaliteit (je wens om niet te leven is zo sterk dat je het omzet in plannen en acties). We adviseren je om je met spoed te melden bij je huisarts voor passende zorg. Je kunt ook dag en nacht bellen met de crisislijn: 0900-0113
 • Je een IQ hebt lager dan 80
 • Je op dit moment last hebt van psychose of je hebt chronische psychotische verschijnselen
 • Je last hebt van een ernstige verslaving die eerst behandeling nodig heeft
 • Onze behandeling niet voldoende is voor jou, maar een crisisbehandeling, deeltijdopname of opname is wat je nodig hebt
 • Je vraag specifiek gaat over spraak- en taalproblemen, een leerstoornis (dyslexie of dyscalculie) of specifieke hersenaandoeningen
 • Er op dit moment een strafrechtelijke procedure loopt tegen jou
 • Je behandeling nodig hebt voor een eetstoornis en jonger bent dan 18 jaar
 • Je familie bent van een medewerker van Apanta

Er zijn andere instellingen die hierin gespecialiseerd zijn. Voor advies kun je je wenden tot je huisarts.

Eenvoudig aanmelden bij Apanta-jong

Wil je jezelf snel aanmelden voor een behandeling bij Apanta-jong? Aanmelden is heel gemakkelijk.

Naar het aanmeldformulier

Apanta-jong: zorg passend bij jouw zorgvraag

Binnen apanta-jong kan er op verschillende manieren verwezen worden voor zorg. Jongvolwassenen van 16/17 jaar krijgen vergoeding middels een beschikking (gemeente). Vanaf 18 jaar wordt de zorg vergoed door de zorgverzekering.

Apanta-jong biedt zowel specialistische zorg als generalistische basiszorg. Wil je weten welke zorg hieronder valt? Kijk dan hier.

Toestemming 16+

Vanaf 16 jaar heeft een jongere zelfstandig recht op inzage van zijn of haar dossier en moet hij of zij de ouder/verzorger expliciet toestemming geven voor inzage en betrokkenheid bij de behandeling. Deze toestemming tijdens de behandeling mondeling of schriftelijk aan de behandelaar worden toegezegd of ingetrokken.

Lees hier meer over privacy

Ervaringsverhaal depressie

"Afgelopen herfst was het weer zo ver, het begon met kleine dingen zoals mezelf ongemakkelijk voelen en geen houding weten te geven in sociale situaties, deze vermeed ik het liefste, ik werd angstig, wat als het terug kwam?"

Lees hier het ervaringsverhaal van een cliënt bij Apanta-jong in behandeling is geweest voor depressie. 

Wachttijden bij Apanta-jong

Hoe lang moet je wachten voor je terecht kunt?

Als je eenmaal de stap hebt gezet om hulp te zoeken, dan wil je die ook zo snel mogelijk krijgen. Helaas ontkomen we er niet altijd aan om te werken met wachttijden. Dit heeft onder andere te maken met de zorgbudgetten die Apanta ontvangt vanuit de zorgverzekeraars en de gemeentes. Uiteraard doen we er alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. 

Lees meer over de wachttijden > 

Apanta-jong: onze werkwijze

Ons team heeft de missie om jongvolwassenen in onze regio zo goed mogelijk te helpen met de juiste zorg, zodat zij zo snel mogelijk weer de draad van het leven kunnen oppakken en verder kunnen ontwikkelen naar volwassenheid. 

Zorg op maat en met aandacht, groepsbehandeling en het betrekken van belangrijke anderen in jouw omgeving zijn voor ons essentiële elementen. Ook behandeling op afstand is mogelijk, door middel van E-health. 

Wat mag je van ons verwachten? > 

E-health

Online werken aan je klachten

E-health kan een waardevolle aanvulling zijn op je persoonlijke gesprekken of groepsbijeenkomsten bij Apanta-jong. Je hoeft echter (nog) niet bij Apanta-jong in behandeling te zijn, om te kunnen starten met E-health. Je kunt vandaag nog starten met de gratis online zelfhulpmodules!

Lees meer over gratis Online Zelfhulp >