AD(H)D, wat betekent dat?

Ben je snel afgeleid door wat je ziet of hoort, of door je eigen gedachten? Ben je spontaan, rusteloos en beweeglijk? En vind je het moeilijk om te plannen? Veel mensen hebben dat wel een beetje. Maar als het bij jou heel sterk is, heb je misschien AD(H)D.  

 

ADHD komt veel voor bij kinderen, jongeren en soms ook bij volwassenen. Sommige mensen zeggen: “het is zo druk in mijn hoofd” maar er zijn ook hele andere klachten. Geen twee mensen met ADHD of ADD zijn hetzelfde.

 

Waar komen de ADHD-klachten vandaan?

ADHD en ADD zijn zogenaamde aandachtstekortstoornissen. Je wordt er mee geboren en kunt er dus niets aan doen dat je het hebt. Meestal zijn de klachten er al voordat je zeven jaar oud bent. Jouw hersenen werken anders dan die van mensen zonder ADHD. Daardoor zie jij de wereld anders. Als je gepest wordt of als er thuis problemen zijn, kan de ADHD erger worden. Dan wordt je misschien nog sneller onrustig of boos.

Hoe kan Apanta jou helpen?

Bij Apanta kun je leren om met je ADHD om te gaan. Soms kan dat al in een paar gesprekken, maar soms is er ook langer voor nodig. Dat hangt er vanaf hoe erg je last hebt van je ADHD.