Agressie en agressieregulering, wat houdt dat in?

Iedereen is wel eens boos, maar wanneer boosheid overgaat in agressie, kan er sprake zijn van een stoornis. Raakt je wel eens buiten jezelf van woede? Dan kan agressieregulering  jou helpen. Daarmee leer je om zelf aan het stuur te blijven, ook als je in een conflict terecht komt. Je krijgt hierdoor betere contacten en meer plezier in het leven.

Agressie 'gaat vanzelf'

Herken je dit? Als je boos bent, scheld je mensen uit of heb je zin om iets kapot te maken. Je wilt misschien niet dat het gebeurt, maar het “gaat vanzelf”. Wanneer dat gebeurt, is dat niet prettig voor je omgeving en uiteindelijk ook niet voor jezelf. Hier kun je met agressieregulering wat aan doen.

Agressie op zichzelf is niet verkeerd

Misschien heb je het gevoel dat agressie de enige manier is waarop je jezelf duidelijk kunt maken. Je moet jezelf steeds verdedigen, lijkt het wel. De emoties kunnen zo heftig worden, dat je niet meer redelijk kunt denken. Dan lijkt het of je er niets aan kunt doen. Of de woede  jou gewoon overkomt.

Maar dat is niet zo. Je kunt leren om je boosheid te reguleren en alleen te gebruiken waar dat gepast en nodig is. Want agressie is op zichzelf niet verkeerd. Het is goed om voor jezelf op te komen. Pas als er geen rem op zit, wordt het een probleem. Met agressief gedrag roept je bij anderen agressie, wantrouwen en achterdocht op. Zo verlies je het contact met anderen. Agressie maakt eenzaam.

Waar komen de klachten vandaan?

Vaak komt agressief gedrag voort uit iemands verleden. Er kunnen ervaringen zijn die je niet hebt verwerkt. Als het dan slecht met je gaat, of als je je ellendig voelt, word je boos op iets of iemand. Je kent geen andere uitweg voor je gevoelens dan te ‘flippen’. Maar er zijn andere manieren en die kun je leren.

Hoe kan Apanta jou helpen?

Een training in het reguleren van agressie biedt in veel gevallen uitkomst. Wij zetten hiervoor verschillende therapeutische technieken in. Lees daarom meer over een behandeling bij Apanta.