Dwanggedachten, wat zijn dat?

Iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten en rituelen. Maar als deze handelingen je helemaal in beslag nemen, heb je geen leven meer. Daar is wat aan de te doen. Apanta is gespecialiseerd in de behandeling van dwanggedachten en dwanghandelingen.

Bang dat het mis gaat

Zes keer controleren of je de deur wel op slot hebt gedaan. Niets kunnen weggooien. Handen wassen als je een deurklink hebt aangeraakt. Het zijn allemaal voorbeelden van een dwanghandeling.

Als je de handeling niet uitvoert, dan ben je bang dat er iets ontzettend mis gaat. Daarom zit achter een dwangstoornis ook heel vaak een angststoornis. Je weet natuurlijk wel dat je gedachten niet rationeel zijn, maar toch blijven ze aanwezig.

Dwanggedachten, niet te stoppen

Dwanggedachten zijn gedachten of (denk)beelden die steeds terugkeren. U wilt ze misschien negeren of tegenhouden, maar ze zijn te sterk. Zulke gedachten zijn storend en u kunt er angstig, onrustig en gespannen van worden.

Vaak zijn dwanghandelingen de enige manier om dwanggedachten te stoppen. U denkt bijvoorbeeld steeds aan vuil en wast daarom steeds uw handen.

Dwanggedachten en –handelingen zijn hinderlijk

Dwanggedachten en –handelingen nemen vaak veel tijd in beslag en hinderen daardoor flink. Dit kan zo ver gaan, dat je niet meer aan andere dingen toekomt. Je hebt het gevoel dat deze gedachten en handelingen niet bij je horen en je wilt deze ook niet hebben. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Was-, schoonmaak- of poetsdwang
  • Controledwang
  • Dwanggedachten over geweld
  • Dwangmatige perfectie of netheid

Waar komen dwanggedachten en -handelingen vandaan?

Een dwangstoornis ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Erfelijkheid is van groot belang. Sommige mensen hebben meer aanleg voor de stoornis, omdat processen in hun hersenen anders lopen. Vaak ontstaat een dwangstoornis zonder dat u het merkt. Jij bent angstig of onrustig en ontdekt dat een bepaalde gedachte of handeling hiertegen helpt. Geleidelijk zet je deze steeds vaker in, tot je niet meer zonder kunt.

Je bent ook vatbaarder voor een dwangstoornis, als je bepaalde persoonlijke eigenschappen hebt. Ben je snel angstig of heb je veel behoefte aan veiligheid of controle? Dan geldt dat voor jou.

Hoe kan Apanta jou helpen?

Bij Apanta kun je leren om met je dwanggedachten en -rituelen om te gaan. Soms kan dat al in een paar gesprekken, maar soms is er ook langer voor nodig. Dat hangt er vanaf hoe erg je last hebt van je dwang. Lees meer over de behandeling van dwang.

Informatie NVvP

Op www.nvvp.net vindt u algemene informatie over dwangstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.