Een eetstoornis, en dan?

Er bestaan diverse eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuienstoornis en obesitas door emotie-eten. Ze kunnen lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben.

Welke soorten eetstoornissen zijn er eigenlijk en hoe herken je die?

  • Anerexia nervosa

Probeer je zo weinig mogelijk te eten en onderdruk je steeds je hongergevoel? Vind je jezelf dik ook al vinden anderen je mager? Niet of weinig eten is je houvast geworden en veroorzaakt een gevoel van controle; afvallen is een verslaving geworden. Als je wel gegeten hebt, probeert je het eten zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld te braken, veel te gaan sporten of laxeermiddelen in te nemen. Je directe omgeving keurt je gedrag af. Daarom gebruikt je allerlei uitvluchten en trucs om niet te laten zien dat je eigenlijk niet eet.

  • Boulimia nervosa

Je hebt regelmatig terugkomende, heftige eetbuien. Tijdens zo’n eetbui hebt je het gevoel dat je niet kunt stoppen met eten en hebt je geen controle over wat je eet. Je schaamt je voor je gedrag en probeert het dan ook te verbergen. Vaak voel je je achteraf schuldig en vind je dat je moet compenseren voor de calorieën die je gegeten hebt. Je gaat heel veel sporten, laxeermiddelen gebruiken of braken om maar niet aan te komen. Een andere manier van compenseren is heel weinig gaan eten.

Zowel anorexia als boulimia kunnen vervelende lichamelijke gevolgen hebben. Je wordt moe, krijgt maag- en darmklachten, hebt het vaak koud en soms blijft bij meisjes de menstruatie weg. Langdurige ondervoeding belemmert de groei en een gezonde ontwikkeling van het skelet. Maar als de stoornis snel behandeld wordt, is herstel mogelijk.

  • Eetbuistoornis (Binge Eating Disorder of BED)

Bij een eetbuistoornis (ofwel Binge Eating Disorder) hebt je regelmatig heftige eetbuien. Als je een eetbui hebt, eet je in korte tijd veel en kunt je vaak niet meer stoppen met eten. Je voelt je achteraf schuldig, maar je gaat niet compenseren. Hierdoor kun je dikker worden.

  • Obesitas

Als je te zwaar bent, hoeft er geen sprake te zijn van een eetstoornis. Er kunnen zich wel psychische problemen voordoen, mede doordat je dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van overgewicht. Moeilijk passende kleding vinden of kritiek krijgen bijvoorbeeld. Mogelijk heb je ook een negatief zelfbeeld en raakt je zelfs in een depressie of een sociaal isolement. Ben je een emotionele eter? Dan ga je eten als je gespannen, verdrietig of boos bent. Als je moe bent of alleen, of als je je verveelt. Emoties horen bij het leven en blijven terugkomen, ook wanneer je afvalt. Als je niet op een gezonde manier met je emoties kunt omgaan, is de kans groot dat je na een lijnpoging opnieuw gaat overeten. Het lijnen leidt zo uiteindelijk tot meer overgewicht.

Waardoor ontstaat een eetstoornis?

Eetstoornissen ontstaan meestal in of na de puberteit. De puberteit is namelijk een periode met veel grote veranderingen. Als eenmaal je gewone hongergevoel verstoord is, gaat de eetstoornis niet meer zomaar over. Meestal komt dat door een combinatie aan factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook een depressie of suikerziekte kunnen zorgen voor eetproblemen. Soms ontstaat een eetstoornis na een schokkende gebeurtenis of een grote verandering in een leven. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens, hoewel het bij jongens ook voorkomt.

Hoe kan Apanta jou helpen?

De behandeling van eetstoornissen is een specialisme van Apanta. De behandelingen vinden plaats bij ons gespecialiseerd team voor eetstoornissen. Wij zetten daarbij verschillende therapeutische technieken in. Lees daarom meer over een behandeling van eetstoornissen bij Apanta.