Levensproblemen, wat houden die in?

Je bent ongelukkig op school. Misschien vraag je je af wie je eigenlijk bent en wat je met je leven wilt. Of je draagt verdriet met je mee doordat je iemand verloren bent. We hebben alles in ons om echt geluk te vinden in ons leven, maar soms lukt dat gewoon niet. Geldt dat ook voor jou? Samen met Apanta kun je uitzoeken wat er aan de hand is.

Vragen over jezelf en de toekomst

Je hebt zo veel vragen over jezelf en je toekomst, dat je er in verstrikt raakt. Je hebt het gevoel dat de maatschappij bepaalde dingen van je verwacht. Jij voelt je hierdoor onder druk gezet. Dit zorgt voor veel twijfel en spanning.

Eenzaamheid

Door verhuizing of een scheiding kan je leven ingrijpend veranderd zijn. Maar ook veranderen van school kan je leven op zijn kop zetten. Je vertrouwde contacten ben je kwijt en het lukt misschien niet om in de nieuwe situatie een plek te vinden. Als je er uit ligt op school lijkt het bijna onmogelijk om goede contacten op te bouwen.

Rouw

Verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Je voelt verdriet, verbijstering, ongeloof of woede en soms ook schuld. Gevoelens kunnen heel verwarrend zijn. Je raakt je levenslust kwijt. Je bent heel onrustig of hebt juist het gevoel dat je traag denkt. Je mist degene die dood is, droomt over hem of haar of denkt diegene te zien of horen. Dit hele proces kost veel energie, waardoor je erg moe kunt zijn. Hoofdpijn, slaapproblemen, vergeetachtigheid en een gebrek aan eetlust kunnen voorkomen bij rouw.

Als deze emoties na een aantal maanden niet langzaam minder worden, is het verwerkingsproces vastgelopen. Ook wanneer één emotie, zoals schuldgevoel of somberheid, lang blijft overheersen, is het verstandig hulp te zoeken. Probeer je het gevoel van verlies te vermijden door drank, drugs of games?  Ook dan kan Apanta je helpen.