Een trauma, wat betekent dat?

Heb je iets schokkends meegemaakt, of heb je te maken gehad met een vorm van geweld?  Als de beelden hiervan steeds maar terugkomen en je lichaam niet meer kan ontspannen, heb je misschien een trauma.

Voorbij, en toch niet voorbij

Je hebt iets ingrijpends meegemaakt, dat je leven beïnvloedt. Geweld, seksueel misbruik, of een ongeluk. Je was getuige of zelf betrokken. Met je verstand weet je dat de nare ervaring voorbij is, maar de beleving is niet voorbij. De gebeurtenis komt keer op keer terug in je gedachten en je voelt de stress van de gebeurtenis in je lichaam.

Mogelijk trek je je het liefst in jezelf terug en voel je je somber. Je hebt vage lichamelijke klachten, bent gespannen of angstig. Of je bent prikkelbaar en hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Je beleeft de gebeurtenis steeds weer, in de vorm van nachtmerries of overdag. Contact met andere mensen verloopt slechter en je hebt problemen op school. Misschien zoekt je je toevlucht in alcohol of andere verdovende middelen.

Waar komen de klachten vandaan?

Als een schokkende gebeurtenis niet goed kan worden verwerkt, ontstaat een trauma. Misschien schaamde je je voor het voorval of was er om een andere reden geen ruimte om de ervaring met anderen te delen. Als je langere tijd emotioneel, lichamelijk of seksueel bent mishandeld of verwaarloosd bent, stapelen nare ervaringen zich op met een complex trauma als gevolg.

Hoe kan Apanta jou helpen?

Een behandeling voor het overwinnen van je trauma biedt in veel gevallen uitkomst. Wij zetten hiervoor verschillende therapeutische technieken in. Lees daarom meer over een behandeling bij Apanta.