AD(H)D, wat betekent dat?

Is je kind snel afgeleid door wat hij of zij ziet of hoort, of door eigen gedachten? Is je kind spontaan, rusteloos en beweeglijk? En vind hij of zij het moeilijk om te plannen? Veel mensen hebben dat wel een beetje. Maar als het bij jouw kind heel sterk is, praten we misschien over AD(H)D.  

 

ADHD komt veel voor bij kinderen, jongeren en soms ook bij volwassenen. Sommige mensen zeggen: “het is zo druk in mijn hoofd” maar er zijn ook hele andere klachten. Geen twee mensen met ADHD of ADD zijn hetzelfde.

 

Waar komen de ADHD-klachten vandaan?

ADHD en ADD zijn zogenaamde aandachtstekortstoornissen. Je wordt er mee geboren en kunt er dus niets aan doen dat je het hebt. Meestal zijn de klachten er al voordat een kind zeven jaar oud is. Dat komt omdat de hersenen anders werken dan die van mensen zonder AD(H)D. Daardoor ziet een kind met AD(H)D de wereld anders. Als het kind gepest wordt of als er thuis problemen zijn, kunnen de problemen erger worden. Dat is bijvoorbeeld te merken doordat iemand nog sneller onrustig of boos wordt. 

Hoe kan Apanta helpen?

Bij Apanta kan een kind leren om met AD(H)D om te gaan. Soms kan dat al in een paar gesprekken, maar soms is er ook langer voor nodig. Dat hangt er vanaf hoe erg het kind last heeft van de AD(H)D.