Angst en paniek, wat is dat?

Iedereen is wel eens bang, dat hoort er bij in het leven. Maar als een kind zo bang is dat het soms niet meer kan slapen, eten of spelen, wordt de angst het kind de baas.

Angst maakt een kind minder vrij

De mensen om een kind heen zeggen vaak dat ze niet bang hoeven te zijn en eigenlijk weet het kind wel dat deze mensen gelijk hebben, maar daarmee gaat hun angst niet weg. Soms praten zij er dan ook maar liever niet over. Allerlei dingen in hun leven doen ze niet, of juist wel, omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Zelfs al zijn die er niet echt. Daardoor zijn kinderen die veel angst hebben, veel minder vrij.

Hoe komt het?

Angsten kunnen zomaar ontstaan. In de ene familie komt het meer voor dan in de andere. Angsten kunnen ook ontstaan doordat een kind iets heel ergs heeft meegemaakt, iets wat zijn of haar leven veranderd heeft.

Apanta helpt

Het is vaak moeilijk voor het kind om alleen van dit soort angsten af te komen. Bij Apanta gaat de behandelaar samen met het kind uitzoeken hoe hij of zij weer vrij kan denken zonder dat de angst overheerst. Lees meer over de behandeling van angst en paniek bij Apanta.

Informatie NVvP

Op www.nvvp.net vind je algemene informatie over angststoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.