Dwanggedachten, wat zijn dat?

Je kind moet van zichzelf steeds iets doen. Bijvoorbeeld een sleutel drie keer omdraaien of steeds dezelfde dingen aanraken voordat hij of zij het huis uit loopt. Doet je kind dat niet, dan wordt hij of zij bang dat er iets ontzettend mis gaat. Dit noemen we een dwanghandeling. Wanneer er gedachten spelen die steeds terugkomen en het kind zelf niet kan stoppen, praten we over dwanggedachten.

Dwanggedachten en –handelingen zijn hinderlijk

Dwanggedachten en –handelingen nemen vaak veel tijd in beslag en hinderen daardoor het dagelijks leven. Dit kan zo ver gaan, dat je kind niet meer aan andere dingen toekomt. Je kind heeft waarschijnlijk het gevoel dat deze gedachten en handelingen niet bij hem of haar horen en je deze ook niet hebben. Maar zonder hulp komt je kind er niet uit. 

De meest voorkomende vormen van dwanggedachten

  • Controledwang
  • Dwanggedachten over geweld
  • Dwangmatige perfectie of netheid
  • Op latere leeftijd: was-, schoonmaak- of poetsdwang

Waar komen de klachten vandaan?

Een dwangstoornis ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Erfelijkheid speelt vaak een grote rol. Sommige mensen hebben meer aanleg voor de stoornis, omdat in hun hersenen de dingen anders gaan. Wanneer je kind snel angstig is of behoefte heeft aan veiligheid en controle, is het ook eerder vatbaarder voor een dwangstoornis. 

Vaak ontstaat een dwangstoornis zonder dat er iets te merken is. Je kind is bijvoorbeeld een keer angstig of onrustig geweest en heeft toen ontdekt dat een bepaalde gedachte of handeling hiertegen hielp. Het kan zijn dat je kind dit nu steeds herhaalt om rustig te worden, totdat je kind niet meer zonder deze gedachten en/of handelingen kan. 

Hoe kan Apanta je kind helpen?

Wil het kind weer vrij zijn en zichzelf weer thuis voelen in zijn of haar eigen huis en in het gezin? Apanta biedt verschillende behandelingen om te leren omgaan met de problemen, om ze minder te laten worden of zelfs te laten verdwijnen. Bij Apanta gaat iemand samen met je kind uitzoeken hoe hij of zij weer vrij kan denken zonder dat de angst overheerst.

Lees meer over de behandeling van dwang bij Apanta.

Informatie NVvP

Op www.nvvp.net vind je algemene informatie over dwangstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.