Wat is een gedragsstoornis?

Mensen zijn er in allerlei soorten. Stil of lawaaiig. Volgzaam of opstandig. Iedereen mag zichzelf zijn maar als je steeds weer problemen krijgt met anderen, heb je misschien een gedragsstoornis.

Voorbeelden van gedragsproblemen zijn driftbuien en woedeaanvallen, anderen pijn doen, pesten, liegen en stelen. Maar ook: altijd opstandig zijn en je niet aan de regels houden. Soms is een gedragsprobleem vooral vervelend voor jezelf. Omdat je je heel onrustig voelt van binnen.

Zo ben ik nou eenmaal

Wanneer je steeds vast loopt op school en in het contact met andere mensen, kun je je heel machteloos voelen. Anderen vinden jou altijd maar lastig. Soms begrijp je niet waarom ze boos op je worden. Je bedoelt het misschien wel goed en snapt niet wat het probleem is. Of je snapt het wel, maar het kan je niet schelen. Je denkt: zo ben ik nou eenmaal. Bij Apanta kun je leren om wel jezelf te zijn, maar minder moeilijk voor anderen.

Extreme karaktertrekken die je in de weg zitten

Iedereen is wel eens boos, geïrriteerd of opstandig. Bij iemand die een gedragsstoornis heeft, zijn deze karaktertrekken heel extreem. Dat zorgt ervoor dat andere mensen last van je hebben, maar ook dat je jezelf in de weg zit.

Waar komen de klachten vandaan?

Een gedragsstoornis ontstaat bij iedereen op een andere manier. Soms is er zelfs geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Niemand wordt met een gedragsstoornis geboren. Het ontstaat in reactie op dingen die je meemaakt. Misschien verloor je een van je ouders, voel je je niet veilig thuis of hebben je ouders weinig geld.

Wat voor iemand jij bent, bepaalt hoe je op deze dingen reageert. Als jij een beetje eigenwijs bent, wordt je misschien wel heel dwars. Als je onzeker bent, wordt je misschien wel heel volgzaam. Zo erg dat het een probleem wordt.

Hoe kan Apanta jou helpen?

Wil je minder ruzies en je eigen leven kunnen leiden zonder dat je jezelf en anderen in de weg zit? Bij Apanta hebben we verschillende behandelingen om de stoornis minder te laten worden of zelfs te laten verdwijnen. Bij Apanta gaat iemand samen met jou uitzoeken hoe je weer vrij kunt denken zonder dat klachten jou gaan beheersen.

Lees meer over de behandeling van gedragsproblemen bij Apanta.