Wat is het?

Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid: bij de meeste mensen gaan zulke klachten vanzelf over, bij sommigen niet. Wanneer huisarts en specialist geen oorzaak kunnen vinden, houdt het vaak op. De patiënt, in dit geval je kind, moet er dan maar mee leren leven. Toch is er van alles aan te doen om kwaliteit van leven terug te winnen.

Een onbegrepen klacht. Wat betekent dat?

Je kind heeft last van lichamelijke klachten, waardoor het moeilijk is om naar school te gaan, te sporten of andere activiteiten te ondernemen. Je kind is meerdere malen onderzocht, maar de artsen kunnen niets vinden. Misschien zeggen ze dat het “tussen de oren” zit. Of er is wel een oorzaak gevonden, maar je kind heeft er veel langer of veel meer last van dan verwacht. Vaak gaat het om vermoeidheid, bewegingspijn of spijsverteringsproblemen. Dat er geen oorzaak gevonden wordt, wil nog niet zeggen dat je kind de klacht verzint. 

Onverklaarde lichamelijke klachten komen veel voor. Ongeveer één op de zes mensen die een huisarts bezoekt, lijdt eraan. Het gaat om klachten zoals chronische pijn, vermoeidheid of maag- en darmklachten waarvan de oorzaak niet of onvoldoende bekend is. Op zoek naar verklaringen bezoeken deze patiënten soms jarenlang verschillende medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen.

Geen verklaring, wel last

Dat er geen duidelijke oplosbare oorzaak gevonden wordt voor de klachten, wil nog niet zeggen dat je kind de klachten verzint. Het kan er wel voor zorgen dat je kind, en mogelijk ook je als ouder, zich machteloos gaat voelen. En dat het kind angstig, verdrietig of heel erg moe wordt van de onbegrepen klacht. Op deze manier gaan de klachten steeds meer het leven van je kind en het gezin bepalen.

Slaapstoornissen

Slaapproblemen kunnen ook voortkomen uit onbegrepen klachten. Te weinig slapen is slecht, maar te veel slapen net zo goed. Slaap is nodig om te voorkomen dat het concentratievermogen achteruit gaat en om helder te kunnen denken. Wanneer een kind een tijdje wat minder goed slaapt, is er niet veel aan de hand. Maar als deze klachten maanden aanhouden, dan is er meer aan de hand. Moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen zijn daar symptomen van.

De slaap kan tijdelijk verstoord zijn door stress. Soms raken mensen dan in een vicieuze cirkel: overdag kunnen ze zich niet concentreren en hebben ze geen energie. Daardoor ontstaan problemen op school of thuis, waarover ze dan ’s nachts weer piekeren. Ook worden ze steeds banger dat ze niet in slaap zullen komen. Soms stellen ze het gaan slapen uit, wat het verkeerde slaappatroon versterkt.

Hoe kan Apanta helpen?

Voor het leren omgaan met een onbegrepen lichamelijke klacht, biedt een behandeling bij Apanta uitkomst. Wij zetten verschillende therapeutische technieken in en helpen onder meer met cognitieve gedragstherapie en ontspanningsoefeningen.

Lees meer over een behandeling van onbegroepen klachten bij Apanta.