Een trauma, wat betekent dat?

Heeft uw kind iets ergs meegemaakt dat diepe indruk heeft gemaakt, zoals een ongeluk of een brand? Is hij of zij slachtoffer geweest van misbruik of getuige geweest van misbruik bij anderen? Uw kind weet misschien wel dat het nu voorbij is, maar het gevoel van angst en spanning is vaak nog lang niet voorbij. Het lichaam staat dan nog steeds klaar om te vechten of te vluchten. Steeds gaan de gedachten naar wat er gebeurd is. Ook als uw kind er niet aan wilt denken, bijvoorbeeld in dromen, komen de herinneringen terug. In dat geval spreken we van een trauma.

Misschien trekt uw kind zich terug in zichzelf, omdat het gevoel overheerst dat andere mensen 'toch niet weten hoe het voor hem of haar voelt'. Uw kind heeft daardoor meer moeite gekregen om met andere mensen om te gaan en kan zich bijvoorbeeld niet meer concentreren op school. 

Waar komen de klachten vandaan?

Als uw kind niet of niet voldoende heeft kunnen praten over een schokkende gebeurtenis, kan een trauma ontstaan. Wanneer iemand niet gewoon verdrietig heeft kunnen zijn, gaat een nare ervaring vaak niet vanzelf weg. Wanneer een kind langere tijd emotioneel, lichamelijk of seksueel is mishandeld of verwaarloosd, stapelen de nare ervaringen zich op met een complex trauma als gevolg. 

Apanta helpt

Het is vaak moeilijk om zelf van een trauma af te komen. Bij Apanta gaat ons specialistisch team samen met u en uw kind uitzoeken hoe uw kind weer vrij kan denken zonder dat de angst overheerst.

Lees meer over de behandeling van trauma's bij Apanta