Tentoonstelling 'OPEN over depressiviteit' nu te zien in centrum Eindhoven

Mentale kwetsbaarheid, met name bij jongeren, zichtbaar en beter bespreekbaar maken. Dat is het doel van de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ van Stichting Open Mind. In samenwerking met 30 jonge ervaringsdeskundigen hebben zij een indrukwekkende fototentoonstelling gemaakt die t/m 29 december in Eindhoven op het Stadhuisplein is te zien.

Apanta heeft deze tentoonstelling mee naar Eindhoven gehaald
Apanta is gevraagd om samen met Lumens, Combinatie Jeugdzorg en GGzE deze indrukwekkende tentoonstelling naar Eindhoven te halen. Omdat we het onderwerp uitermate belangrijk vinden en willen helpen aan destigmatisering van geestelijke gezondheidszorg, hebben wij hier gehoor aan gegeven. In ons werk zien we steeds meer jongeren die kampen met despressieve gevoelens. De coronacrisis zorgt er voor dat dit aantal verder stijgt én de intensiteit toeneemt.

Een multimediale tentoonstelling
Prachtige, persoonlijke portretten en verhalen van 30 mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar vormen de basis van en reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast om depressiviteit onder jongeren bespreekbaar te maken. Op de grote foto’s, in de fotokrant en via QR-codes kun je de verhalen van de jongeren lezen en beluisteren. De deelnemers vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en ze geven tips hoe je als naaste om kan gaan met iemand die kampt met een depressie. 

De opening in Eindhoven

De opening
Tijdens de openingsceremonie op 1 december is de tentoonstelling geopend door Renate Richters, wethouder zorg & welzijn van gemeente Eindhoven, en Mirjam Stoop, directrice Stichting Open Mind. En heel bijzonder... Alex, één van de jongeren op de portretten, heeft haar eigen portret onthult en d.m.v. ‘spoken word’ haar verhaal verteld. Daarnaast spraken de bestuurders van de zorginstellingen en waren er een aantal media aanwezig die de komende tijd over de tentoonstelling zullen schrijven. De vrijwilligers van ‘Out of the Box’ leggen de gehele openingsceremonie vast via een film- en fotoregisiratie. Deze beelden zullen we de komende maand delen via LinkedIn en Facebook

Taboe doorbrekend.. het werkt! 
De landelijke opening van de tentoonstelling vond plaats in het Vondelparkt in Amsterdam op 9 oktober. Daar gebeurde waar de organisatoren op hoopten: de portretten en verhalen veroorzaakten omarming en begrip bij de bezoekers. Men raakte in gesprek met elkaar en kwam soms meerdere keren terug. Men werd geraakt door de verhalen en er washerkenning waardoor men een manier vond om erover te praten. 


Ga ook kijken!

2 tot 29 december 2020
Stadhuisplein te Eindhoven 

Bekijk de fotokrant: viewer.pdf-online.nl/pghnc/vfsr


 

Het gezicht en het verhaal erachter

Twee moeders met een dochter met depressie; Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) reisde samen met fotografe Linelle Deunk door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast. 


Meer weten over de organisatie in Eindhoven?
Monique Staps – Lumens
06 467 68 188

Voor meer informatie over het project, tekst- en/of beeldmateriaal kun je contact opnemen met Mirjam Bekker-Stoop, (0)6 553 833 41 | mir@verwijder-dit.stichtingopenmind.nl 
Fotocredit: fotograaf Linelle Deunk, Stichting Open Mind.

OPEN over depressiviteit is een initiatief van Open mind. Open mind is een idealistische stichting die als doel heeft om onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. Open mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Door het realiseren van impactvolle kunstprojecten en het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte, met als doel de bespreekbaarheid te vergroten en de situatie van kwetsbare mensen in onze samenleving te verbeteren. Open mind verbindt door het vertellen van persoonlijke verhalen en helpt daarmee onbegrip de wereld uit.

Meer info over de motivatie achter de tentoonstelling van Stichting Open Mind vind je op stichtingopenmind.nl


De tentoonstelling in Eindhoven in de media

Bekijk hier een reportage van Studio040 van 2-12-2020
Lees hier een publicatie in het ED van 2-12-2020
Lees hier de nieuwsbrief van de Nederlandse GGZ van 1-12-2020
Open hier het artikel in For You Magazine Eindhoven van november 2020