Training 'Grip op je depressie'
Voor wie is de training bedoeld?
Deze groep is geschikt voor (jong)volwassenen met depressieve klachten of een depressie.
Hoe werkt het?
De training bestaat uit drie invalshoeken:
1. Grip krijgen op je depressie door actie te ondernemen. Veel mensen die depressief zijn, komen niet meer toe aan de dingen die ze vroeger wél deden. Dat kan zijn omdat ze er geen plezier meer aan beleven of omdat ze het gevoel hebben dat ze de dingen niet meer aankunnen. Niet actief zijn kan als voordeel hebben dat je je minder moe voelt, omdat je je minder hoeft in te spannen. Maar het kan ook nadelen hebben. Soms wil je bepaalde dingen wel doen, maar door ze steeds maar uit te stellen wordt het steeds moeilijker ze te gaan doen. Bovendien gaan mensen zich vaak hopeloos voelen of voelen zich schuldig, omdat ze dingen niet hebben gedaan die ze eigenlijk wel hadden willen of moeten doen.
2. Grip krijgen op je depressie door je te leren ontspannen. Tijdens de cursus wordt er één bijeenkomst besteed aan ontspanningsoefeningen.
3. Grip krijgen op je depressie door bijsturing van automatische gedachten. Het is gebleken dat de gedachten die we hebben een belangrijke rol spelen bij wat we voelen. In deze cursus leer je hoe je zelf invloed kunt hebben op je gevoel en daarmee je sombere gevoelens kunt verminderen.
In de training werk je met een werkboek. Naast de bijeenkomsten is het de bedoeling dat je zelf actief aan de slag gaat met oefeningen.
Wat is het effect?
Door de training zul je geleidelijk aan weer meer gaan ondernemen of de dingen op een andere manier gaan doen. Dat zijn vooral dingen die plezierig voor je zijn, waar je een tevreden en voldaan gevoel over hebt.
Praktisch
- 10 groepsbijeenkomsten van twee uur
- Locatie: Prof. Dr. Dorgelolaan 40 in Eindhoven
- Max. 10 deelnemers
- Begeleid door 2 therapeuten
Meer informatie en aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de groep via je eigen behandelaar. Daarna nodigen we je uit voor een intakegesprek bij één van de behandelaars die de groep verzorgen.
Mocht je nog niet in behandeling zijn bij Apanta, dan dien je je aan te melden bij Apanta via het aanmeldformulier. Voor deze aanmelding heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Je wordt dan op de wachtlijst geplaatst. Lees hier meer info over de wachtlijst.
Voor praktische informatie kun je mailen naar: groepen@ apanta-ggz.nl