Agressieproblematiek, wat houdt dat in?

Iedereen is wel eens boos, maar wanneer boosheid vaak voorkomt en niet meer te beheersen is, kan er sprake zijn van een psychische aandoening of stoornis. Raakt u regelmatig  buiten uzelf van woede? Verliest u daarbij de controle over uw gedrag? Dan hebt u mogelijk een agressieprobleem.

Agressieregulering leert u boosheid te beheersen

Een uitbarsting van woede is niet prettig voor uw omgeving en ook niet voor uzelf. Wilt u dit gedrag veranderen, maar lukt het niet?  Komt u in de problemen als u zich aan de wensen van anderen aan moet passen? Met agressieregulering kunt u hier iets aan doen. Daarmee leert u om zelf aan het stuur te blijven, ook als u in een conflict terecht komt. U krijgt hierdoor betere relaties en meer plezier in het leven.

Agressie op zichzelf is niet verkeerd

Misschien hebt u het gevoel dat agressie de enige manier is waarop u uzelf duidelijk kunt maken. U moet zichzelf steeds verdedigen, lijkt het wel. De emoties kunnen zo heftig worden, dat u niet meer redelijk kunt denken. Dan lijkt het of u er niets aan kunt doen. Of de woede u gewoon overkomt. Maar dat is niet zo. U kunt leren om uw agressie te reguleren en deze alleen in te zetten waar dat gepast en nodig is. Want agressie is op zichzelf niet verkeerd. Het is goed om voor jezelf op te komen. Maar als er geen rem op zit, wordt het een probleem. Agressief gedrag roept bij anderen agressie, wantrouwen en achterdocht op. Zo verliest u het contact met anderen. Agressie maakt eenzaam.

Hoe ontstaat agressief gedrag?

Vaak komt agressief gedrag voort uit het verleden. Er kunnen ervaringen zijn die u niet hebt verwerkt. Boosheid begint altijd bij pijn. Wanneer u die pijn binnenhoudt, ontstaan er andere klachten zoals depressies, angst en wrok. U kent geen andere uitweg voor uw gevoelens dan te ‘flippen’.

Het is mogelijk dat u zich in het leven zo hebt ontwikkeld dat u erg gevoelig bent voor krenking. Of extreem op uw hoede voor gevaar. U reageert dan niet op een feitelijke belediging of bedreiging, maar op iets wat een bedreiging zou kunnen zijn in uw gedachten.

Misschien vindt u het ook moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor dingen die mis gaan. Als u de fout bij een ander legt, voorkomt u een pijnlijke confrontatie met uzelf. Meestal groeien mensen hier over heen, maar als u in uw leven niet door anderen begrensd bent, hebt u dit niet geleerd. En als agressief gedrag in uw omgeving de norm was, heeft u mogelijk geen andere manier geleerd om met spanningen en pijn om te gaan.

Wat kunt u zelf doen?

U wilt het liefste voorkomen dat het weer zo ver komt dat u de controle verliest. Bedenk dat uw incasseringsvermogen afneemt als u niet voldoende eet, drinkt en slaapt. Neem voldoende rust op een dag, juist als u merkt dat de spanning oploopt thuis, of op het werk.

Onderdruk uw emoties niet maar probeer er een uitweg voor te vinden. Rennen, fietsen, sporten of iets maken met uw handen – wat maar bij u past. Gevoelens van boosheid zijn een teken dat er iets niet goed zit in uw leven, of in uzelf.

Lukt het u niet om er alleen uit te komen? Mogelijk heeft uw gedrag een medische oorzaak. Er zijn (erfelijke) aandoeningen die tot agressief gedrag leiden. Raadpleeg uw huisarts om een medische oorzaak uit te sluiten.

Hoe kan Apanta helpen?

Als u wilt leren om beter met agressie om te gaan is Apanta de juiste plek voor u. We kijken daarbij naar u als persoon: hoe bent u gekomen waar u nu bent? Wat is uw leefsituatie? U gaat werken aan het inzicht in wat u precies boos maakt, hoe u hierop reageert en welke gevolgen uw handelen heeft. U leert denkfouten corrigeren en de juiste keuzes maken in moeilijke situaties. U krijgt bovendien alternatieven die u helpen uw doel te bereiken, zonder dat u zichzelf of een ander daarmee tekort doet.

Agressieregulering kan enige tijd vergen. De reden is dat agressief gedrag vaak voortkomt uit  wantrouwen. Therapie kan pas werken als iemand zich open stelt maar het kan even duren voordat het vertrouwen gegroeid is en er een band is ontstaan met de therapeut. Lees meer over ons behandelaanbod.