Een angststoornis, wat is dat?

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Dat is maar goed ook, want zo waarschuwt uw lichaam voor gevaar. Wanneer u ook zonder reële dreiging last hebt van angst- of paniekgevoelens, spreken we van een stoornis. Dit leidt tot spanning in je leven, maar het is goed te behandelen.

Lichamelijke klachten door angst en paniek

Een angst- en paniekstoornis zit in je hoofd, maar leidt tot grote lichamelijke reacties. Zoals spierspanning, concentratieverlies, slaapproblemen, schrikreacties en rusteloosheid. Of je bent prikkelbaar en voortdurend waakzaam.

Problemen in het sociale leven

Een angststoornis kan voor problemen zorgen in het sociale leven of op het werk. Je probeert situaties die de angst mogelijk opwekken, te vermijden. Dat kan een grote impact op je leven hebben. Bijvoorbeeld doordat je niet meer buiten komt, andere mensen niet meer spreekt of ergens niet meer heen durft. Ook als je weet dat de angst onredelijk of overdreven is, blijft deze voor spanning zorgen.

Een op de vijf mensen heeft een angststoornis

De grens tussen redelijke angst en een angststoornis is lastig te bepalen. De diagnose moet dan ook worden gesteld door een psycholoog of psychiater. Hebt u een angststoornis? U bent zeker niet de enige. Eén op de vijf Nederlanders heeft ooit in zijn leven last gehad van een angststoornis.

Over welke angststoornissen gaat het?

  • Sociale angststoornis: je bent bang voor één of meerdere sociale situaties.
  • Paniekstoornis: terugkerende  paniekaanvallen. Je hartslag versnelt, u zweet, hebt ademhalingsproblemen en bent mogelijk duizelig of misselijk of hebt koude rillingen.
  • Fobie: je bent bang voor bepaalde situaties, objecten, mensen of dieren.
  • Obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis): ongewild komen steeds dezelfde dwanggedachten bij je op of moet je van jezelf handelingen verrichten.
  • Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis): je maakt zich overmatig veel zorgen over gebeurtenissen of activiteiten zoals prestaties op het werk, geldzaken of je huis.
  • Posttraumatische stress-stoornis (PTSS): na een traumatische, stressvolle situatie waarbij sprake is van (levens)bedreiging of ernstig lichamelijk letsel, blijft er een angstreflex in het lichaam.
  • Acute stress-stoornis: na een traumatische ervaring (shock) voel je angst, afschuw, machteloosheid en hulpeloosheid. Bij een stoornis houdt dit gevoel aan. Je voelt je verdoofd, bent je minder bewust van je omgeving (als in een waas). Ook derealisatie en depersonalisatie komen voor.

Waar komen de klachten vandaan?

De stoornis ontstaat vaak na een ingrijpende gebeurtenis zoals een sterfgeval, ernstige ziekte of ontslag. Het gaat meestal om een gebeurtenis die een grote impact op jou en je leven heeft gehad. Deze gebeurtenis kan ook positief zijn, zoals een huwelijk of een geboorte. Angststoornissen komen in de ene familie meer voor dan in de andere. Dat heeft zowel te maken met erfelijkheid als met opvoeding.
Ook je persoonlijkheid heeft er invloed op of je wel of niet een angststoornis krijgt. Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt voor jezelf op te komen en gevoelens te uiten of als je liever problemen uit de weg gaat, is de kans op een angststoornis groter.

Hoe kan Apanta helpen?

Als je last hebt van angst of paniek, dan is dat normaal gesproken prima te genezen. We helpen je graag om beter met uw klachten om te gaan. Apanta is gespecialiseerd in angst en paniek. Je bent bij ons aan het goede adres.

Bekijk ons behandelaanbod