Autisme, wat is dat precies?

Vind je het moeilijk om contact te maken, heb je moeite met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen, Heb je veel structuur en regelmaat nodig? Dan is er mogelijk sprake van autisme. Wat betekent dat?

Anders verwerken van informatie

Je bent nauwkeurig en kunt in sommige opzichten heel scherp waarnemen. Daarbij kun je helemaal opgaan in details. Informatie als één geheel zien vind je echter lastig. Daarom is het moeilijk overzicht te houden in de wereld om je heen. Het liefst weet je precies wat er van je verwacht wordt. Je moet dat ook echt weten, omdat je het niet kunt aanvoelen.

Sociale situaties zijn lastig

Vaak benader je situaties rationeel. Dat maakt dat je je ongemakkelijk voelt in het contact met anderen. Je neemt hun woorden letterlijk en mist non-verbale signalen. Gezellig kletsen gaat je niet goed af omdat je liever een serieus gesprek voert. Mogelijk ben je geïnteresseerd in maar één of een paar onderwerpen en kun je hier eindeloos over praten. Je voelt je niet prettig in sociale situaties waarbij niet duidelijk is wat jouw 'rol' moet zijn. Wat een ander van jou verwacht, kun je moeilijk inschatten. 

Autisme op het werk

Waarschijnlijk houd je je in het werk het liefst bezig met overzichtelijke taken. Als niet heel duidelijk is wat er gedaan moet worden, loop je vast in het uitvoeren. Ook het werken in teams kan moeilijk voor je zijn – je doet het liever in uw eentje.

Zo zijn er nog veel meer signalen die kenmerkend zijn voor een autismespectrumstoornis. Herkenbaar? Omdat autisme veel aanpassing vraagt aan een niet-autistische wereld,  kunnen extra psychische problemen ontstaan, waaronder dwangmatig gedrag of een depressie. Mensen met autisme hebben ook vaker last van angsten en woedeaanvallen. De diagnose autisme moet gesteld worden door een psycholoog of psychiater.

Waar komen de klachten vandaan?

Autisme is bij de geboorte al aanwezig en wordt tot 90% erfelijk bepaald. Soms wordt de aandoening al vastgesteld op twee- of driejarige leeftijd. Het kan echter ook pas duidelijk worden op de basisschool of nog later.

Hoe kan Apanta helpen?

Autisme is niet te genezen, maar we kunnen je wel helpen beter met de aandoening om te gaan. Ook op volwassen leeftijd is het belangrijk dat je weet wat autisme inhoudt. Lotgenotencontact kan hierbij helpen, net als goede informatie over therapieën en medicijnen. Apanta is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen en wij hebben dus veel kennis en ervaring in huis. Specifiek voor autisme hebben we de volgende groepen

Bekijk het behandelaanbod