Module Voedingsmanagement

Een eetstoornis is niet te vergelijken met andere verslavingen. Immers, eten moet u iedere dag. U kunt het probleem dus niet uit uw leven verbannen. Het is daarom belangrijk om te werken aan een goed en regelmatig voedingspatroon. Door de behandeling vermindert uw obsessie met het gewicht en de eventuele onvoldoende zorg voor het onder- of overgewicht neemt toe.

Werkwijze

  • U houdt een eetdagboek bij waarin u beschrijft wat en hoeveel u eet, of u gecompenseerd heeft en hoe uw gedachten en gevoelens waren voor en na deze momenten. Het eetdagboek wordt besproken in de groep en elke week wordt er een nieuw werkpint besproken. 
  • U wordt wekelijks gewogen en uw gewichtscurve wordt bijhouden. U gaat leren inschatten wat het gewicht zal zijn en u leert de irrationale denkpatronen ontdekken die daaraan vooraf gingen.
  • U gaat oefenen met anders eten. Ook leert u om de omgeving daarin te betrekken. Daarnaast leert u meer, of juist minder, te gaan bewegen.
  • U verwerft inzicht in uitlokkend gedrag en triggers met betrekking tot eetbuien, lijnen of braken. U leert om de kringloop van gebeurtenis, gedachte, gevoel en gedrag te stoppen.
  • U krijgt informatie over gezonde voeding  en wordt wegwijs in de hoeveelheid informatie hierover.

Duur

Wekelijkse groepssessies van 1,5 uur. We werken met behandelperiodes van 3 maanden waarna een evaluatie volgt over de voortgang. In overleg met u beslissen we hoe we verder gaan.