Levensproblemen, wat zijn dat?

Mensen hebben normaal gesproken voldoende kracht en mogelijkheden om zin te geven aan hun leven. Toch is dat soms niet mogelijk. Omdat u een persoonlijk verlies hebt geleden, rouwt, of eenzaam bent. Of omdat u zich niet thuis voelt in deze wereld, of uw gezondheid verloren bent. We onderzoeken hoe u uw natuurlijke veerkracht weer aan kunt spreken zodat u kwaliteit van leven terugwint.

Problemen die bij het leven horen

U hebt verwachtingen die niet uitkomen of u hebt het gevoel dat de maatschappij bepaalde dingen van u verwacht. Dit kan voor onzekerheid, twijfel en druk zorgen. Raakt u daarin verstrikt? Dan kan het goed zijn om daar samen naar te kijken.
Daarnaast kent elke levensfase zijn eigen problemen. Naarmate u ouder wordt, krijgt u te maken met steeds meer verlies. Bijvoorbeeld van mensen om u heen of van uw eigen lichamelijke functies. Deze problemen horen bij het leven en meestal werkt iemand hier zelf doorheen. Maar soms zijn de effecten zo heftig dat u vastloopt. Tijdelijke ondersteuning helpt u om een nieuwe weg door het leven te vinden.

Eenzaamheid

Een nieuwe baan, verhuizing, beëindiging van de relatie of een geboorte. Allemaal grote veranderingen in uw leven. Hierdoor verandert ook uw sociale leven. Meestal past uw sociale omgeving zich vanzelf aan de nieuwe situatie aan. Dan komen er nieuwe mensen bij en gaan oude contacten verloren. Toch kan het gebeuren dat uw sociale kring steeds kleiner wordt. En dat u zich steeds eenzamer voelt. Het wordt dan steeds moeilijker contact met mensen te zoeken. U kunt uzelf niet meer goed verbinden met de wereld om u heen.

Rouw

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. U voelt verdriet, verbijstering, ongeloof, woede en soms ook schuld. Die gevoelens kunnen heel verwarrend zijn. U raakt uw levenslust kwijt. U bent heel alert en onrustig of hebt juist het gevoel dat u traag bent. U denkt veel aan de overledene, droomt over hem of haar of denkt diegene te zien of horen. Dit hele proces kost veel energie, waardoor u erg moe kunt zijn. Hoofdpijn, slaapproblemen, vergeetachtigheid en een gebrek aan eetlust kunnen voorkomen bij rouw.
Als emoties na een aantal maanden niet langzaam minder worden, is het verwerkingsproces vastgelopen. Ook wanneer één emotie, zoals schuldgevoel of somberheid, lang blijft overheersen, is het verstandig hulp te zoeken. Probeert u het verlies te vermijden door bijvoorbeeld hard werken of overmatig drank- of drugsgebruik? Of bent u bang uzelf iets aan te doen of dezelfde ziekte te krijgen als de overledene? Ook dan kan Apanta u helpen om beter met deze gevoelens om te gaan.

Een behandeling bij Apanta

U bent in staat om levensproblemen het hoofd te bieden. Maar door allerlei omstandigheden kan uw natuurlijke veerkracht het af laten weten.  Met steun van Apanta kunt u die veerkracht weer  terugvinden.  We richten ons daarbij niet alleen op uw problemen, maar ook op uw mogelijkheden. Wat kunt u zelf doen? Kan uw omgeving u steunen? Door u professionele begeleiding op maat te bieden, leren we u beter met uw problemen om te gaan en gaan we, met u, op zoek naar oplossingen.

Verschillende soorten behandelingen

Samen met u onderzoeken we wat er aan de hand is, hoe we u het beste kunnen helpen en welke vorm van hulp het best bij u past: een individuele behandeling, groepsbehandeling of juist een combinatie met bijvoorbeeld  e-health? Zo kunnen wij u zo gericht mogelijk helpen. Voor ernstige klachten biedt Apanta-ggz gespecialiseerde hulp.

Lees meer over onze behandelingen