Wat is het?

Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid: bij de meeste mensen gaan zulke klachten vanzelf over, bij sommigen niet. Wanneer huisarts en specialist geen oorzaak kunnen vinden, houdt het vaak op. De patiënt moet er dan maar mee leren leven. Toch is er van alles aan te doen om kwaliteit van leven terug te winnen.

Een onverklaarbare lichamelijke klacht. Wat betekent dat?

Als iemand lichamelijke klachten heeft, maar er wordt geen oorzaak gevonden, kunnen artsen niets meer doen. Daarmee zijn de problemen echter nog niet voorbij. Als je last hebt van lichamelijke klachten, wordt het moeilijk om te werken of je dagelijkse bezigheden vol te houden, zoals zorgen voor huis en gezin.

Onverklaarde lichamelijke klachten komen veel voor. Ongeveer één op de zes mensen die een huisarts bezoekt, lijdt eraan. Het gaat om klachten zoals chronische pijn, vermoeidheid of maag- en darmklachten waarvan de oorzaak niet of onvoldoende bekend is, ook wel somatoforme stoornissen genoemd. Op zoek naar verklaringen bezoeken deze patiënten soms jarenlang verschillende medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen.

Geen verklaring, wel last

Je bent meerdere malen onderzocht maar de artsen kunnen niets vinden. Misschien zeggen ze dat het “tussen de oren” zit. Of er is wel een oorzaak gevonden, maar je hebt daar veel langer of veel meer last van dan verwacht. Zo’n onverklaarbare lichamelijke klacht heet een somatoforme stoornis. Vaak gaat het om vermoeidheid, bewegingspijn of spijsverteringsproblemen.

Dat er geen oorzaak gevonden wordt, wil nog niet zeggen dat je de klacht verzint. De omgeving heeft vaak geen begrip voor je en dit zorgt ook voor spanningen. Je voelt je machteloos  en kunt angstig of depressief worden van een onbegrepen klacht. Of heel erg moe. Zo gaan de klachten steeds meer je leven bepalen.

Slaapstoornissen

Niet kunnen slapen kan uw leven ontwrichten. Teveel slapen ook. U heeft slaap nodig om te voorkomen dat uw concentratie achteruit gaat en om helder te kunnen denken. Als u een tijdje wat minder goed slaapt, is er niet veel aan de hand maar als deze klachten maanden aanhouden, spreken we van een slaapstoornis. Moeite met inslapen, lang wakker blijven, te vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen zijn daar symptomen van.

Hoe ontstaat een slaapstoornis?

De slaap kan tijdelijk verstoord zijn door stress. Soms raken mensen dan in een vicieuze cirkel: overdag kunnen ze zich niet concentreren en hebben ze geen energie. Daardoor ontstaan problemen op het werk of thuis, waarover ze dan ’s nachts weer piekeren. Ook worden ze steeds banger dat ze niet in slaap zullen komen. Soms stellen ze het gaan slapen uit, wat het verkeerde slaappatroon versterkt.

Hoe kan Apanta u helpen?

Voor het leren omgaan met een onbegrepen lichamelijke klacht, biedt een behandeling bij Apanta uitkomst. Wij zetten verschillende therapeutische technieken in en helpen onder meer met cognitieve gedragstherapie en ontspanningsoefeningen. Lees daarom meer over een behandeling bij Apanta.