Een persoonlijkheidsstoornis, wat is dat?

Mensen zijn er in allerlei soorten, gelukkig. Maar als iemand door zijn manier van doen steeds in problemen komt met anderen, kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Loopt u steeds vast in uw werk of uw sociale contacten? Hebben anderen moeite met uw gedrag, terwijl u vaak niet begrijpt waarom? Dan geldt dit misschien voor u.

Extreme karaktertrekken die u in de weg zitten

Iedereen is wel eens verlegen, impulsief, onzorgvuldig of angstig. Bij iemand die een persoonlijkheidsstoornis heeft, zijn deze karaktertrekken vaak heel extreem. Dat zorgt ervoor dat de omgeving er moeilijk mee kan omgaan, maar ook dat u uzelf in de weg zit. U komt in het leven steeds dezelfde moeilijkheden tegen en het lijkt alsof u er geen greep op kunt krijgen.

Waar komen de klachten vandaan?

Een persoonlijkheidsstoornis ontstaat bij iedereen op een andere manier. Soms is er zelfs geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Niemand wordt met een persoonlijkheidsprobleem geboren. Het ontstaat in reactie op dingen die u meemaakt. Dat neemt niet weg dat uw persoonlijkheid wel voor een deel bepaalt hoe u met deze gebeurtenissen omgaat. Een persoonlijkheidsstoornis ontstaat vaak al op jonge leeftijd.

Ook de situatie waarin u opgroeide is van groot belang. Misschien verloor u een van uw ouders, voelde u zich niet veilig thuis of hadden uw ouders weinig geld. Omdat de situatie waarin iemand opgroeit vaak een rol speelt, worden persoonlijkheidsstoornissen ook wel ontwikkelingsstoornissen genoemd.

Hoe kan Apanta u helpen?

Een behandeling voor het leren omgaan met een persoonlijkheidsprobleem biedt in veel gevallen uitkomst. Apanta is daarvoor de aangewezen plek, want persoonlijkheidsproblemen zijn een specialisme van Apanta-ggz. Wij zetten hiervoor verschillende therapeutische technieken in. Lees daarom meer over een behandeling bij Apanta.

Informatie NVvP

Op www.nvvp.net vindt u algemene informatie over persoonlijkheidstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.