De invoering van het Zorgprestatiemodel en de gevolgen voor je eigen risico

Je betaalt een eigen risico* als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Vanaf januari 2022 verandert de overheid de regelgeving met betrekking tot de ggz-financiering. Ggz-behandelingen worden vanaf dan bekostigd via het zogeheten Zorgprestatiemodel (ZPM). Dit heeft gevolgen voor je eigen risico vanaf 2022.

Wat betekent de invoering van het ZPM voor jou? 

Het ZPM wordt door de overheid ingevoerd om de bekostiging van de zorg te veranderen. Als cliënt zal je merken dat de facturen vanuit je zorgverzekeraar duidelijker zijn: je ziet precies op welke datum en met wie je een consult hebt gehad, en hoelang dat duurde. Voor Apanta is de invoering van ZPM een mooi moment om onze visie op ‘Samen Beslissen’ verder door te voeren in onze zorg. Dit ga je als cliënt merken: je wordt (nog) meer betrokken bij je behandeling.

Declaratie op basis van consulten

In het Zorgprestatiemodel wordt gedeclareerd op basis van consulten en niet meer op basis van (DBC-)trajecten. De consulten die Apanta bij de zorgverzekeraars gaat factureren, gaan uit van geplande consulttijd. Duurt een consult een keer langer of korter, dan zie je op de rekening toch de vooraf geplande tijd staan. 

Veranderingen in het eigen risico 

Vanaf de invoering van het ZPM betaal je je eigen risico niet meer achteraf over een jaar. Vanaf 1 januari 2022 kun je periodiek een factuur verwachten voor de ontvangen zorg in de periode daarvoor. Houd er rekening mee dat je eigen risico gaat tellen zodra je zorg en/of medicatie ontvangt uit je basispakket. 

Let op: Op dit moment is nog niet zeker of de landelijke systemen op 1 januari klaar zijn voor deze nieuwe werkwijze. Het kan zijn dat je later in 2022 een eerste factuur ontvangt waarin een beroep op je eigen risico wordt gedaan. Zodra er meer informatie bekend wordt, zullen we dat op deze pagina vermelden. 

Ontvang je nu zorg en loopt dit door in 2022?

Wanneer je behandeling bij Apanta in 2021 is gestart, moeten wij dit (DBC-)traject eind december afsluiten. Ook als je behandeling doorgaat in 2022. Je ontvangt een factuur vanuit je zorgverzekeraar met een overzicht van de zorg die je in 2021 hebt ontvangen: bij ons, eventuele andere zorgorganisaties en/of voor medicatie. Meestal betekent dit dat je je eigen risico over het jaar 2021 hebt verbruikt en dat je begin 2022 €385 aan je zorgverzekeraar moet betalen. Gaat je zorg in 2022 verder, dan maak je over het komende jaar ook aanspraak op je eigen risico en krijg je hiervoor ook een factuur begin 2022. 


Ter voorbeeld:
Je bent in augustus 2021 in behandeling gekomen en hebt sindsdien één keer per 2 weken een afspraak bij Apanta. Je krijgt hiervoor begin 2022 een factuur voor je eigen risico over 2021 van €385*. In januari 2022 heb je 3 consulten bij ons en ontvang je medicijnen. Je krijgt voor deze zorg een factuur waarmee je (een deel van) je eigen risico voor 2022 al aanspreekt. Je betaalt dit eigen risico over het jaar 2022 niet meer begin 2023, maar al begin 2022. 


*  Je Eigen Risico is jaarlijks minimaal €385. Je kunt het zelf bij je zorgverzekeraar verhogen tot maximaal €885.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.zorgprestatiemodel.nl of houdt dit nieuwsbericht in de gaten voor updates. We proberen je zo goed mogelijk te informeren wanneer er nieuwe informatie bekend wordt. Je kunt ook contact opnemen met je zorgverzekeraar wanneer je vragen hebt.  

 

Flyer

Deze informatie is ook beschikbaar in een flyer die je op locatie bij Apanta kunt meenemen of hier kunt downloaden.