Deze prachtige illustaries die een oud cliënte maakte voor een integratieopdracht, hangen inmiddels al enige tijd op mijn behandelkamer. Ze inspireren mij en menig andere jongere die ik in mijn kamer ontvang. 


 

De creativiteit van jongeren in behandeling

Persoonlijk heb ik de creativiteit van een regenworm. Ik ben een gewoontedier en als ik terugdenk aan mijn projecten tijdens het vak handvaardigheid, waren die nou niet de moeite waard om te etaleren. Ik ben geen out-of-the-box denker, geen crea bea, niet iemand die bij obstakels meteen in oplossingen denkt. Natuurlijk is dat wat kort door de bocht, want als je een ruimere definitie van creativiteit zou hanteren, zou ik me misschien toch wel ergens in herkennen.

Het neemt echter niet weg dat ik wel heel enthousiast kan worden van creatieve mensen. Die problemen zien als uitdagingen en op ideeën komen die niet voor de hand liggen. In de behandelkamer maak ik er graag gebruik van. Sommige jongeren die ik zie bezitten echt een creatief talent en volgen bijvoorbeeld een opleiding om hier hun vak van te maken. Ze kunnen prachtig tekenen of werken met grovere materialen zoals hout of glas. Ik vraag ze dan soms om hun gevoelens te uiten via de creatieve route.

Het resultaat vind ik altijd geweldig. Nu ben ik misschien ook snel onder de indruk, maar de gesprekken krijgen vervolgens meer diepgang en de creatieve uitingen van emoties spreken letterlijk tot de verbeelding. Ik herinner me een jongedame die een soort matroesjka-poppetjes gemaakt had om woorden te geven aan hoe zij zich diep van binnen voelde. Of een cliënte met ADHD die haar hoofd had uitgebeeld als een flipperkast. Treffend, voor iedereen in te beelden en het beeld zegt meer dan woorden als “druk” en “chaotisch” duidelijk maken.

Door het persoonsgerichte karakter van Apanta kan en mag ik tijdens mijn therapiesessies jongeren op deze manier uitdagen. Door meerdere facetten van communicatie aan te spreken, kan de ander (in dit geval de jongere) zich op meerdere manieren uiten en kunnen we de ander nog beter begrijpen. Ik vind dat heel inspirerend. 

 


 

De afbeeldingen zijn allen met medeweten en goedkeuring van de betreffende jongere geplaatst.