Wat is werkgeluk?

Op Initiatief van HAPPY OFFICE wordt sinds 2017 de laatste week van september uitgeroepen tot De week van het werkgeluk. Zij geloven dat werkgeluk hoog op de agenda van organisaties moet staan. En om dat onder de aandacht te brengen is de week van het werkgeluk ontstaan. Ik ben het met hen eens: dit onderwerp moet hoog op de agenda staan. Het zelf hebben van werkgeluk vind ik erg belangrijk. Ik draag daarnaast graag bij aan het werkgeluk van anderen. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? En is mijn definitie van werkgeluk hetzelfde als dat van een ander?

De definitie van werkgeluk is divers

Een rondje Google leert als snel dat er veel geschreven wordt over werkgeluk en dat er verschillende definities voor zijn. Zo hangt, volgens hrpraktijk.nl, werkgeluk samen met werk kunnen doen waar je goed in bent en waar je in gelooft.

Workjoy.nl zegt dat werkgeluk meer omvat dan alleen plezier hebben in je werk. Het is een combinatie van geluk en plezier die jouw baan je geeft. 

Ap Dijksterhuis, hoogleraar Sociaal psychologie aan de Raboud Universiteit in Nijmegen, deed jarenlang onderzoek naar geluk. Volgens hem leunt werkgeluk op twee pijlers: purpose (nut & zingeving) en plezier (lol hebben in wat je doet).

En Treams.nl zegt dat het hebben van werkgeluk is het hebben van werk waar je voldoening uit haalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd.

Plezier hebben in je werk

Wat ik hier overal in teruglees is het hebben van plezier in je werk. En nee, voor mij is dat niet dat het altijd elke dag leuk is, maar 95% van de tijd wel. Voldoening halen uit je werk: voor mij is dat het verder kunnen helpen van een collega. Het hebben van lol, kunnen lachen met elkaar en niet altijd alles te serieus nemen.

Al met al is voor mij de definitie van werkgeluk het doen van nuttig werk in een omgeving waar ik gezien word, waar ik het vertrouwen en de vrijheid krijg om invulling te geven aan mijn werk, waar fouten gemaakt mogen worden waar ik weer van leer. En waar bovenal veel plezier gemaakt wordt. Wat ben ik blij dat ik vol overgave kan zeggen dat ik nu in zo’n omgeving werkzaam ben!

Wat is werkgeluk voor jou?

Of werkgeluk voor jou hetzelfde is weet ik niet. Maar ik gun je een werkplek waar jij jouw definitie van werkgeluk vindt. En vind je het niet? Ga in gesprek, maak het bespreekbaar en kijk samen hoe je dit werkgeluk terug kan krijgen.