Ervaringswerkers

Naast begeleiding door onze psychologen, zet Apanta opgeleide ervaringswerkers in. Zij weten als geen ander hoe het is om met een bepaalde stoornis te leven en therapie te volgen. Ervaringswerkers nemen regelmatig deel aan de groepstherapie en zijn ook beschikbaar voor individuele gesprekken.

Tevens organiseren de ervaringswerkers diverse workshops en cursussen:

Wanneer het fijn is om met iemand te praten die u begrijpt

Bent u in behandeling bij Apanta en vind u het lastig om de dingen die u leert, toe te passen in het dagelijks leven? Soms is het fijn om te praten met iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Wanneer u niemand in uw omgeving heeft bij wie u terecht kunt of wilt, is contact met een ervaringswerker wat voor u. Een ervaringswerker neemt de tijd om naar uw verhaal te luisteren.

Hoe werkt het?

Een ervaringswerker ondersteunt u bij uw individuele herstelproces. Herstellen doet u zelf, maar het gaat niet altijd vanzelf en het kan fijn zijn in dit proces met iemand van gedachten te wisselen. Iemand die een soortgelijk proces van herstel heeft doorgemaakt.

Samen met een ervaringswerker kunt u bijvoorbeeld stilstaan bij uw diagnose en de betekenis daarvan in uw leven. Samen kunt u ontdekken wat u nodig heeft om te leven naar uw eigen waarden en mogelijkheden.

U kunt ook een beroep op een ervaringswerker doen als u hulp wilt bij het in praktijk brengen van vaardigheden en adviezen uit de behandeling. De ervaringswerker luistert naar uw verhaal zonder te oordelen.

Wat is het effect?

  • U vergroot uw eigenwaarde
  • U stimuleert uw eigen kracht en zelfvertrouwen
  • U herwint regie over uw eigen leven

Iets voor u?

Contact met een ervaringsdeskundige is in feite voor iedereen geschikt. De diagnose is van ondergeschikt belang.

Ook als u nog niet in behandeling bent, of twijfelt of een behandeling bij Apanta iets voor u is, kan een gesprek met een ervaringswerker verhelderend zijn.

Praktisch

  • De gesprekken met een ervaringsdeskundige vinden plaats naast de behandeling bij de psycholoog. Het is dus geen vervanging van, maar een extra ondersteuning.
  • De gesprekken kunnen plaats vinden voorafgaand, tijdens of na de behandeling.
  • De ervaringswerkers bij Apanta hebben verschillende achtergronden wat betreft diagnose en behandelproces.