“Ik at tegen de stress”

Annelies had last van Binge Eating Disorder. Dankzij Apanta kwam ze er weer overheen.

Eten maakte me rustig

“Spanning moet er ergens uit. Eten maakte me rustig. En toen ik dat eenmaal ontdekte, bleef ik daarop terugvallen. Ik kreeg eetbuien. Op zo’n moment zat ik echt in een roes. Ik voelde, hoorde en zag dan niks meer. En belangrijker: mijn gedachten stonden stil. Dat was heerlijk. Pas toen ik een maagband kreeg, ging ik me echt afvragen waar ik mee bezig was. Ik ging naar de huisarts en kwam uiteindelijk op de afdeling eetstoornissen van Apanta terecht. Na anderhalf jaar kan ik zeggen: ik heb mijn leven weer terug.”

In therapie bij Apanta

“De therapeuten van Apanta keken samen met mij wat er aan de hand was. En wat ik zou moeten leren om het probleem het hoofd te bieden. Ik kreeg te horen dat ik een Binge Eating Disorder heb. Door die diagnose wist ik dat er echt iets was. Ik was niet meer alleen. Ik volgde anderhalf jaar groepstherapie. Ik vond het eerst ontzettend moeilijk vreemden dingen te vertellen die nog niemand wist. Maar omdat iedereen in de groep soortgelijke klachten had, werd dat steeds makkelijker. De therapeuten zijn ontzettend prettig en begripvol. Maar ze kunnen alleen helpen als ze weten wat er speelt. Een extra reden om eerlijk te zijn. Door gesprekken en thuisopdrachten werd ik geconfronteerd met wat ik deed en waarom. Ik leerde te voelen wanneer ik gespannen werd. Zo kon ik ingrijpen voordat ik een eetbui kreeg.”

Behandeling leidt tot meer zelfvertrouwen

“Niet alleen mijn eetpatronen veranderden, ook ikzelf. Ik leerde dat het heel normaal is om emoties te hebben en te uiten. Ik ben nu vrolijker, ontspannener en kan beter met spanningen omgaan. Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet!”