“Bij Apanta voelde ik me serieus genomen”

”Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 9 jaar was. Dat was een enorme klap voor me. Daarna kreeg ik de volgende tegenslag te verduren toen ik op mijn 13e werd aangerand. Daar bleef ik last van houden.”

- Esmee*

Steeds weer de beelden in het hoofd

"Het is een kenmerk van PTSS, posttraumatische stress stoornis, dat je de gebeurtenissen opnieuw beleeft. Als het weer de tijd van het jaar was waarin de aanranding was gebeurd, raakte ik in een depressie. Steeds kwamen de beelden terug in mijn hoofd. Ik ben daarvoor indertijd behandeld met EMDR en dat heeft mij jarenlang goed geholpen. Maar na 13 jaar kreeg ik een terugval.”

Terugblikken en verder kijken

”De terugval begon met mijn laatste miskraam. Ik was al langer gevoelig voor depressies en woede-aanvallen, maar toen ging het echt mis. Bij Apanta zijn we gaan uitzoeken hoe het komt dat de PTSS weer terug is. In gesprekken met de therapeut leerde ik om anders om te gaan met de gebeurtenis.  Maar we kijken ook verder: binnenkort start ik met de VERS-training. Ik ben heel benieuwd wat dat voor mij doet.”

Systeemtherapie: met het hele gezin in therapie

”Mijn man is ook mee geweest naar Apanta, naar systeemtherapie. Hij zei: als dat goed is voor jou, dan doen we dat. Thuis had ik vaak woede-uitbarstingen. Nu praten we met elkaar en we hebben tips gekregen om aan de relatie te werken. Het is belangrijk dat we partners zijn en niet alleen moeder en vader.”

Eén organisatie

”Omdat ik medicijnen krijg voor de PTSS, had ik behalve een psycholoog en een systeemtherapeut  ook een psychiater. Het is fijn dat je bij Apanta al die verschillende rollen onder één dak vindt. De therapeuten kennen je allemaal, bespreken je situatie onderling en zijn dus altijd goed op de hoogte. Daardoor voel ik me bij Apanta serieus genomen. Ze laten je merken dat het niet jouw fout is, en niet jouw schuld dat het zo gelopen. Je gaat samen uitzoeken wat voor jou werkt en ze laten je niet vallen.”

 

* De naam Esmee is fictief om privacyredenen.