Zijn er problemen in huis?

Komt je kind niet meer graag buiten de deur, gaat het niet graag naar school en/of merk je dat je psychische klachten van je kind invloed hebben binnen jullie gezin? Vind je kind het moeilijk om vriendschappen te onderhouden, omdat het veel piekert of angstig is of merk je problemen bij het uitvoeren van hobbies? Psychische klachten hebben vaak invloed op vele levensgebieden. 

Goed dat je hulp zoekt. Denk niet te lang ‘ik moet er alleen uitkomen’ of ‘het moet eerst erger worden’. Juist als je er vroeg bij bent, kan erger worden voorkomen en kan het kind - en daarmee het gezin - vaak snel weer grip krijgen op het eigen leven. Dat is fijn voor nu, maar het kind zal er ook op latere leeftijd profijt van hebben,

Meer lezen over hoe Apanta werkt

Ik wil mijn kind aanmelden

"Bij ons thuis sloegen we regelmatig met de deuren. Nu kunnen we er weer samen doorheen." Joep

Wanneer schakel je hulp in?

Er zijn veel verschillende soorten klachten en elk kind heeft andere behoeften. Wanneer een kind zelf aangeeft dat het niet goed gaat, wanneer je het als (pleeg)ouder merkt of wanneer anderen - zoals de leerkracht - opmerkt dat je kind niet goed in zijn of haar vel zit, is het in eerste plaats belangrijk deze signalen serieus te nemen. Het kan voor een kind heel lastig zijn om te vertellen dat het ergens mee zit. Schakel tijdig hulp in en ga voor advies naar de huisarts. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om je weer op weg te helpen.

Hoe Apanta kan helpen
Wij hebben oog voor het kind als persoon en kijken verder dan alleen zijn of haar klachten. Hoe is je kind beland in deze situatie? En hoe komt hij of zij er weer uit? We zijn optimistisch en hebben vertrouwen in de eigen mogelijkheden van het kind. Wij spreken niet graag van klachten, maar toch geeft het soms inzicht of wij kunnen helpen. Op deze pagina vind je een overzicht van mogelijke klachten waar Apanta bij kan helpen. 

Is Apanta de juiste zorgverlener?
Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed worden doorverwezen, zodat jullie als gezin niet onnodig lang zoeken naar de juiste zorgverlener. De huisarts kan met jou en het kind bepalen of een doorverwijzing nodig is. En of Apanta een goede zorgverlener is waarbij jullie hulpvraag past. Je leest er meer over op onze pagina met onze behandelcriteria. 

Behandelcriteria

Eenvoudig aanmelden

Wil je een kind aanmelden voor een behandeling bij Apanta? We vinden het belangrijk dat we de situatie en het kind leren kennen voordat we samen aan de slag gaan. Daarom vragen we het aanmeldformulier in te vullen, zodat we kunnen beoordelen waar je kind het beste geholpen kan worden. 

Aanmelden

Angst

"Die vervelende gedachten ben ik nu kwijt"

Iedereen voelt zich wel eens bang of angstig. Dat is maar goed ook, want zo waarschuwt het lichaam voor gevaar. Het wordt anders als een kind bang is voor dingen die eigenlijk niet gevaarlijk zijn. Dit kan heel hinderlijk zijn in het dagelijks leven van het kind, maar ook binnen het gezin. Gelukkig is het goed te behandelen.

Meer over angst bij kinderen - thuisarts.nl

Extreme boosheid

"Ik kan nu beter uitleggen hoe ik me voel."

Boos zijn we allemaal wel eens. Maar als de boosheid van uw kind niet te stoppen is, hij of zij vaak driftig is of dingen kapot maakt, is er meer aan de hand. Dan kan het goed zijn om daar aan te werken, want dat is voor niemand fijn. Niet in de laatste plaats voor het kind zelf. Er valt goed te leren hoe het kind zich niet meer zo vaak boos voelt en anders kan reageren. 

Depressie

“Alles was grijs. Maar nu heeft het leven weer kleur."

Je kind heeft nergens zin in. Niets en niemand kan je kind meer écht enthousiast maken, niets raakt hem of haar. Hij of zij is steeds moe en dit duurt al lang. Misschien vraagt het kind zich zelfs af waarom hij of zij eigenlijk zou leven. In dit soort gevallen lijkt er sprake van een depressie. Apanta kan je kind helpen om het leven weer leuk te vinden. Apanta is gespecialiseerd in depressies en andere stemmingsproblematiek. 

Meer over depressie bij jeugdigen - thuisarts.nl

Dwang & dwangmatig denken

"Ik ben weer baas in mijn eigen hoofd."

Iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten en rituelen. Maar als deze handelingen je kind helemaal in beslag nemen, is dat erg moeilijk om mee om te gaan, voor het gezin en voor je kind zelf. Gelukkig weten de zorgverleners van Apanta hoe ze de gewoontes en dwanggedachten van je kind kunnen doorbreken. Apanta is gespecialiseerd in de behandeling van dwanggedachten en dwanghandelingen.

Meer over dwang - thuisarts.nl

Hechtingsproblematiek

"Ons kind is nu veel opener naar ons en durft ook anderen, zoals haar leerkracht, meer te vertrouwen. "

Wanneer de band tussen ouder/verzorger en kind goed is, leert een kind om mensen te vertrouwen. Er is dan sprake van een goede 'hechting'. Wanneer je als ouder onvoldoende begrip tussen jou en je kind ervaart, bijvoorbeeld omdat je samen iets heftigs hebt meegemaakt, kan dat leiden tot hechtingsproblematiek. Kinderen met hechtingsproblemen hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen en durven zich daardoor niet of nauwelijks kwetsbaar op te stellen. Ze kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Door aan de band tussen het kind en ouders te werken, kun je het vertrouwen vergroten en daarmee de hechtingsproblemen oplossen. 

AD(H)D

“Nu mensen weten dat ik ADHD heb, begrijpen ze me beter. En ik mezelf ook”

Is je kind snel afgeleid door wat hij of zij ziet of hoort, of door eigen gedachten? Is je kind spontaan, druk en beweeglijk? Vindt hij of zij het moeilijk om te plannen? Veel mensen hebben dat wel, maar als het bij jouw kind heel sterk is of als het kind er zelf last van heeft, heeft je kind misschien AD(H)D.

Meer over ADHD - thuisarts.nl

Autisme

"Ik doe de dingen graag op een vast moment van de dag. Dat vind ik fijn. Als het anders loopt, dan ik denk, raak ik snel van streek."

Raakt je kind snel in de war van verandering? Moet alles voor je kind heel duidelijk zijn? Vindt hij of zij het moeilijk om met mensen om te gaan? Misschien is er sprake van autisme.

Meer over autisme - thuisarts.nl

Trauma & schokkende ervaringen

“Steeds in dezelfde tijd van het jaar kwam het terug. Ik heb dat wat ik heb meegemaakt, nu een betere plek gegeven."

Heeft je kind iets schokkends meegemaakt of te maken gehad met een vorm van geweld? Als de beelden hiervan steeds terugkomen bij je kind en het lichaam niet meer kan ontspannen, heeft hij of zij misschien een trauma. Apanta kan helpen om het trauma te verwerken zodat je kind weer verder kan met zijn of haar leven. Een trauma noemt men ook wel PTSS: posttraumatische stressstoornis.

Meer over PTTS bij kinderen - thuisarts.nl

Onverklaarbare lichamelijke klachten

"Samen hebben we bedacht hoe ik verder kan."

Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid: bij de meeste kinderen gaan zulke klachten vanzelf over, bij sommigen niet. Wanneer huisarts en specialist geen oorzaak kunnen vinden, houdt het vaak op. Je kind moet er dan maar mee leren leven. Toch is er van alles aan te doen om kwaliteit van leven terug te winnen.

Apanta helpt je kind beter om te gaan met de klachten. Wij zetten verschillende therapeutische technieken in en helpen onder meer met cognitieve gedragstherapie en ontspanningsoefeningen.

Meer over onverklaarde lichamelijke klachten - thuisarts.nl