De ervaring van Marjolein

Toen mij werd gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over mijn ervaring met ervaringswerkers heb ik daar niet lang over nagedacht. Ik ben erg blij dat ik deze ervaring heb opgedaan en dat zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Natuurlijk wil ik daar iets over vertellen!

‘Mijn’ ervaringswerker heet Wendy en we hebben elkaar in eerste instantie leren kennen tijdens de cursus ‘Autisme en ik’. Wendy deelt haar eigen positieve en minder positieve ervaringen met mij, waardoor ik een duidelijker beeld krijg van wat autisme voor mij betekent. Ik heb mede daardoor mijn diagnose sneller een plekje kunnen geven.

Als zij vertelt hoe zij bepaalde problemen ervaren heeft of heeft opgelost, dan geeft dat mij een veiliger gevoel. Er zit nu iemand tegenover mij die soortgelijke ervaringen heeft, waardoor ik mij makkelijker durf open te stellen en mijn binnenkant te laten zien. Ik voel me door haar zeker niet meer alleen in mijn traject. Die herkenbaarheid bij elkaar geeft verbondenheid. Daarnaast heeft zij mij precies kunnen vertellen waar ik de juiste hulp kan vinden en welke paden ik moet bewandelen in autismeland. Af en toe had ik zelfs het gevoel dat zij niet alleen mij helpt, maar dat ik haar ook kan steunen. Dat is zeker ook een aangenaam gevoel.

* De naam Marjolein is fictief omwille de privacy van de cliënte.