"Ik heb mijn leven weer terug"

Iris had een dwangstoornis. Die beheerste haar hele leven. Met hulp van Apanta weet ze nu wat ze moet doen als de dwang ooit terugkomt.

De deur op slot?

“Ik heb altijd al last gehad van een controledwang. Als ik thuis weg ging, dan controleerde ik een paar keer of de deur wel op slot zat en of het gas wel uit was. Dat was vervelend, want soms miste ik daardoor de bus of de trein. Maar ik kon ermee leven.”

Angst voor besmetting

“Toen ik zwanger werd, werden de dwanghandelingen erger. Mijn zus had namelijk een kindje gekregen dat kort na de geboorte overleed en ik werd toen heel bang dat er iets met mijn kind zou gebeuren. Daardoor was ik heel erg bezig met wat je allemaal wel en niet mag eten als je zwanger bent. De kraamhulp vertelde mij bovendien  dat iemand met een  koortslip besmetting kan veroorzaken die bij jonge baby’s tot een hersenvliesontsteking kan leiden. Toen durfde ik helemaal niemand meer in huis te laten. Ik durfde ook de straat niet meer op. Ik waste heel vaak mijn handen, deed handschoenen aan. Het beheerste mijn hele dag. ”

Eerst de dwang behandelen

“De huisarts verwees mij naar Apanta. Met de therapeute daar had ik meteen een goed contact. Zij was heel invoelend, maar ze was ook praktisch. Ze zei: eerst gaan we de dwang aanpakken. Ik ging noteren hoe vaak ik op een dag mijn handen waste. Daarna deed ik dat elke dag één keer minder. Vervolgens zijn we samen gaan uitzoeken welke angsten mijn dwanghandelingen veroorzaakten. Ik heb ook medicatie gekregen en de klachten namen af.”

Aanvullende therapie met mindfulnesstraining

“Toen ik over  Mindfulness training  hoorde, dacht ik: dat is wat voor mij. Mijn therapeute vond het ook een goed idee, dus toen ben ik de training gaan volgen. Het blijkt voor mij heel goed te werken. Al kom ik er niet altijd toe om de oefeningen te doen. Mijn kindje is een keer met mij meegegaan naar Apanta. Ik was namelijk bang dat zij iets zou overhouden aan mijn dwangstoornis, dat zij er gespannen van zou worden. Bij Apanta hebben ze toen geobserveerd hoe ze op mij reageerde. Maar ze bleef er eigenlijk heel relaxed onder."

Samen een plan maken

“Inmiddels is de behandeling afgerond. Ik heb samen met mijn therapeute een plan opgesteld. De klachten kunnen weer een keer terugkomen en dat plan helpt mij dan. Ik weet nu wat ik moet doen als dat gebeurt. Ik kan het leven aan.”

 

Meer lezen over dwang en wat Apanta voor u kan betekenen