”Structuur bleek voor mij en mijn gezin de oplossing”

Anderhalf jaar geleden kreeg Koen een zware depressie. Toen hij uiteindelijk de stap zette  om hulp te zoeken, wilde hij niet lang wachten. Bij Apanta kon hij snel terecht. Inmiddels zit hij een stuk beter in zijn vel. “Ik ben er trots op dat ik er zelf ben uitgekomen.”

Starten met structuur aanbrengen

“Ik voelde me direct serieus genomen door mijn therapeut. Een persoon en geen nummer. We begonnen met het aanbrengen van structuur in mijn leven. Anders dan de meeste mensen met een depressie, had ik er geen moeite mee om 's ochtends op te staan. Ik werd met een goed gevoel wakker, maar na een half uur was dat helemaal weg. Dan was mijn dag verder waardeloos en deed ik voor mijn gevoel helemaal niets.

De therapeut vroeg mij om de activiteiten te beschrijven die ik op een dag ondernam. Hierdoor werd voor mij duidelijk dat ik heus wel iets uitvoerde, alleen ervoer ik dat voorheen als vanzelfsprekend. Vervolgens gingen we een cijfer voor plezier en voldoening aan de activiteiten toekennen. Gaandeweg de behandeling werd het cijfer hoger en constanter.”

Invloed depressie binnen het gezin

“Binnen het gezin ondernam ik helemaal niets. Ook hier hebben we structuur aangebracht in de vorm van geplande taken, zoals, koken, stofzuigen en onze dochter naar school brengen en ophalen. Voor mijn vrouw was het tot dan toe ook zwaar geweest. Ze had veel geduld met me, maar het werd haar af en toe even te veel. Ze is dan ook een keer mee gegaan naar Apanta, waar ze uitleg kreeg over mijn depressie en de vorderingen en verwachtingen daarin.

Gezinstherapie

Gedurende de behandeling kwamen we tot de conclusie dat mijn dochter een grote rol in mijn depressie speelde. Door haar had ik hele goede en vrolijke dagen, maar tegelijkertijd kon ik er ook dieper door in de put raken. Mijn dochter – toen nog maar zes – voelde mijn stemming haarfijn aan en reageerde daar heftig op. Omdat ik daar toen niet mee kon omgaan, vermeed ik elke confrontatie en “vluchtte” ik door me bijvoorbeeld terug te trekken, te gaan slapen of te fietsen.

Natuurlijk is vluchtgedrag geen oplossing. Daarom zijn we tijdens mijn behandeling ook nog bij Apanta in gezinstherapie gegaan. Daar hebben we zes gespreken gehad om het gezin weer op de rails te krijgen. Ook hier was structuur – voornamelijk voor mijn dochter, maar ook voor mijn vrouw – de oplossing. We hebben allemaal aanwijzingen gekregen om beter met elkaar om te gaan en dat heeft ons goed geholpen.”

Mindfulness

De depressie was toen zo goed als over. Vervolgens was het zaak om geen terugval te krijgen. Daarom ging ik bij Apanta een Mindfulnesscursus volgen. Dat gaf me rust en leerde me om dingen makkelijker te accepteren. Ondanks een positief begin, kreeg ik na enkele weken een flinke terugval. Ik kreeg last van extreme vermoeidheid. Mijn mentale weerbaarheid was nog niet op het oude niveau, terwijl ik voortdurend met mijn gedachten bezig was. Alles wat ingrijpend is, wordt namelijk uitvergroot. Maar ik heb ook veel geleerd van die cursus. Je wordt je heel bewust van je lichaam. Ik kan mezelf nu beter accepteren en heb veel meer rust in mijn lijf gekregen."

Beter in mijn vel

Inmiddels is de behandeling afgerond en zit ik een stuk lekkerder in mijn vel. Ik heb het contact met Apanta als zeer positief ervaren. Dat er meerdere hulpverleners onder één dak zijn, die onderling hun behandeling afstemmen, is een groot voordeel.

Het belangrijkste vind ik dat ze bij Apanta tegen mij zeiden: je bent daadkrachtig en wilskrachtig genoeg om er zelf en zonder medicijnen uit te komen. Dat me dat ook daadwerkelijk is gelukt, daar ben ik nog het meest tevreden over.”