Ervaringswerkers

Naast begeleiding door onze psychologen, zet Apanta opgeleide ervaringswerkers in. Zij weten als geen ander hoe het is om met een bepaalde stoornis te leven en om therapie te volgen. Ervaringswerkers nemen regelmatig deel aan groepstherapieën en zijn ook beschikbaar voor individuele gesprekken. 

Voor cliënten op de wachtlijst organiseren de ervaringswerkers een divers aanbod aan activiteiten zoals themabijeenkomsten, wandelen, zingen en yoga en e-health. Lees hier meer.


 

Wanneer het fijn is om met iemand te praten die je begrijpt

Ben je in behandeling bij Apanta en vind je het lastig om de dingen die je leert, toe te passen in het dagelijks leven? Soms is het fijn om te praten met iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Wanneer je niemand in uw omgeving hebt bij wie je terecht kunt óf wilt, is contact met een ervaringswerker interessant voor jou. Een ervaringswerker neemt de tijd om naar jouw verhaal te luisteren.

Wanneer het fijn is om met iemand te praten die jou begrijpt

Ben je in behandeling bij Apanta en vind je het lastig om de dingen die je leert, toe te passen in het dagelijks leven? Soms is het fijn om te praten met iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Wanneer je niemand in je omgeving hebt bij wie je terecht kunt of wilt, is contact met een ervaringswerker wat voor jou. Een ervaringswerker neemt de tijd om naar jouw verhaal te luisteren.

Hoe werkt het?

Een ervaringswerker ondersteunt je bij jouw individuele herstelproces. Herstellen doe je zelf, maar het gaat niet altijd vanzelf en het kan fijn zijn in dit proces met iemand van gedachten te wisselen. Iemand die een soortgelijk proces van herstel heeft doorgemaakt.

Samen met een ervaringswerker kun je bijvoorbeeld stilstaan bij je diagnose en de betekenis daarvan in jouw leven. Samen kun je ontdekken wat je nodig hebt om te leven naar je eigen waarden en mogelijkheden.

Je kunt ook een beroep op een ervaringswerker doen als je hulp wilt bij het in praktijk brengen van vaardigheden en adviezen uit de behandeling. De ervaringswerker luistert naar jouw verhaal zonder te oordelen.

Wat is het effect?

  • Je vergroot je eigenwaarde
  • Je stimuleert je eigen kracht en zelfvertrouwen
  • Je herwint regie over jouw eigen leven

Iets voor jou?

Contact met een ervaringsdeskundige is in feite voor iedereen geschikt. De diagnose is van ondergeschikt belang.

Ook als je nog niet in behandeling bent, of twijfelt of een behandeling bij Apanta iets voor je is, kan een gesprek met een ervaringswerker verhelderend zijn.

Praktisch

  • Je kunt een afspraak maken met een ervaringswerker via het secretariaat om kennis te maken.
  • De gesprekken met een ervaringsdeskundige vinden plaats naast de behandeling bij de psycholoog. Het is dus geen vervanging van, maar een extra ondersteuning.
  • De gesprekken kunnen plaats vinden voorafgaand, tijdens of na de behandeling.
  • De ervaringswerkers bij Apanta hebben verschillende achtergronden wat betreft diagnose en behandelproces.