Inspiratiebox

Deze pagina is er voor jou en je collega's. Je vindt hier inspiratie en tips over GGZ-gerelateerde onderwerpen. Inspireer elkaar!

Heb je een goede tip voor je collega's? Of een vraag over deze pagina?
Stuur een mailtje naar Miranda via m.vanboord@verwijder-dit.apanta-ggz.nl

“Kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen”

Waarom deze inspiratiebox?

Initiatiefnemer Eefje Dilven vertelt:

" Het start met de wens die ik zelf heb en ook van collega's hoorde om meer tips en inspiratie over ons vak en de GGZ-wereld te delen met elkaar. En dit willen we dan ook goed kunnen terugvinden om bijvoorbeeld een interessant artikel nog eens rustig te lezen. Deze verzamelbox met inspiratie en tips gaat hierin voorzien. Doe mee en inspireer elkaar."

Therapie in de buitenlucht wint aan populariteit

“Natuur kan gezien worden als een extra werkend element dat ondersteunend kan zijn in de therapie. Wie in de natuur is, maakt minder het stresshormoon cortisol aan. Ook scheiden planten en bomen bepaalde stoffen uit die immuunversterkend zijn. Er zijn zelfs indicaties dat de bloeddruk bij patiënten omlaag gaat. Mensen geven aan zich beter open te kunnen stellen. Dit kan de behandeling ten goede komen. Je kunt er sneller door bij de kern van het probleem komen.’’

Gepulbiceerd op GGZnieuws.nl (29 augustus 2023)  

 

Naar het volledige bericht

Mooie uiteenzetting van ecosysteemgericht werken

2 vragen over transitie | door Michael Milo 

Bekijk het filmpje

Digitale boeken | ter inspiratie

Patronen doorbreken  | Auteur Hannie van Genderen 

Wil jij iets delen?

Heb je een cursus gevolgd met daarin een filmpje, artikel of ander item dat je wilt delen met je collega? Een tip voor een boek of een interessant (social media)bericht wat jou inspireerde? Delen graag!

Mail tips en inspiratie

Zelfzorgfase bij Apanta

Carla van Zuylen en Hanneke Groenen verzorgden een workshop bij het congres van KiBG in juni 2023 over wachttijden en de zelfzorgfase van Apanta. Lees het artikel wat hierover is geschreven door KiBG Kennisnet.

Naar het artikel

Doelmatigheid | 10 Tips
  1. Doelmatigheid gaat over het optimaal matchen van zorgbehoefte aan zorgaanbod. Hoe beter de match hoe doelmatiger het traject.
  2. Ben alert op afnemende meerwaarde: de grootste resultaten behaal je in het begin van het behandeltraject. Gaandeweg vlakt het resultaat af.
  3. Stel een limiet aan de duur van de behandeling: er is veel bewijs dat ‘tijdsgelimiteerde therapie’ beter werkt dan ‘ongelimiteerde therapie’.
  4. Wanneer is het goed genoeg? Praat vroeg in het traject over realistische verwachtingen. We kunnen ook heel veel niet.
  5. Start bij voorkeur intensiever en spreid pas later in het traject afspraken uit.
  6. Bespreek in de intakefase het aantal te verwachten sessies en streven qua einddatum (en schrijf dat op in het behandelplan)
  7. Loop het proces regelmatig na met de cliënt (x aantal sessies gehad, nog x te gaan, zitten we op schema?)
  8. Gebruik het ‘Nee, tenzij principe..’, niet verlengen bovenop afgesproken aantal, tenzij.. (crisis of echt nog winst te boeken)
  9. Er is bijna altijd sprake van koudwatervrees (afsluiten van hulp is spannend): dit vraagt empathie en begrip, maar ook exposure (ook als behandelaar!)
  10. Deel positieve ervaringen m.b.t. doelmatigheid vooral ook binnen je team.
Artikelenbox | ter inspiratie

Artikel over psychologische veiligheid in een team en hoe je dat kan versterken | Auteur Vd Loo
Ook bruikbaar voor psychologische veiligheid in behandelgroepen

Artikel Betoogvorm en stijl kiezen | Van Grieken 

Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CiZG)

Apanta is sinds 2023 lid van het CiZG. 
Dit consortium heeft als missie: "Vanuit de wens om gezondheid en welzijn te bevorderen en ziekte en lijden te verminderen of te voorkomen, wil het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) met compassie voor de medemens een substantiële bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een duurzame integrale gezondheidszorg. Een gezondheidszorg waarbij de mens en diens gezondheid en ziekte, integraal en wetenschappelijk worden bestudeerd en behandeld."

Lees meer op de website van CiZG

Inspiratie-artikelen getipt door Rogier Hoenders

Rogier Hoenders was spreker op de Apantadag 2023. Hij tipte enkele interessante artikelen over Integrale Psychiatrie en Leefstijl in de psychiatrie.

Artikel van auteurs Nina Vollbehr, Gera Brondijk en Rogiers Hoenders over Leefstijl en integrale psychiatrie

Artikel uit PsyExpert van Rogier Hoenders 'Leefstijl als transdiagnostische factor in de GGZ' 

Wetenschappelijk artikel uit Tijdschift Gezondheidswet 'De haalbaarheid van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI-GGZ) bij patiënten met stemmings- en/of angststoornissen'.

Artikel met als titel 'Bijblijven' van auteurs Rogiers Hoenders & Stynke Castelein over integrale psychiatrie: theorie en praktijk

Artikel van Elsevier over Integrative mental healthcare

Artikel uit TvP van auteurs A.W. Braam en Rogier Hoenders 'De rol van zingeving in de psychiatrie: belangrijk, maar nog onduidelijk'.

Lesley van der Eijnden | Artikel ongezonde symbiose & narcisme

In dit artikel vertelt de auteur (onze collega) Lesley van den Eijnden over de ervaringen in haar praktijk met cliënten die in hun relatie verstrikt zijn geraakt in de ongezonde symbiose. Zij ziet dat verschillende getraumatiseerde ‘persoonlijkheidsaanpassingen’ een onweerstaanbare aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen die de destructieve relatie in stand houdt en beschrijft de therapeutische gang naar herstel en intieme veiligheid.

Het artikel is gratis voor leden van veel beroepsverenigingen (bij Professioneel Begeleiden).

Naar het artikel