Docenten

Apanta-academy werkt met de beste docenten om je bij te scholen en te inspireren in het persoonsgerichte, experiëntiële en systemische gedachtegoed. Onze docenten zijn expert in hun vakgebied.


 

Ineke Scholten

Ineke Scholten is relatie- en gezinstherapeut en werkt op dit moment in Nijmegen als EFT-supervisor. Ze is docent en supervisor bij EFT Nederland, bij de CIT opleiding en is supervisor voor verschillende beroepsverenigingen. Ze schrijft over haar vak met het accent op experiëntiële vaardigheden.

Voor haar is een veilige werkalliantie de hoogste prioriteit. Als er geen veiligheid is kan er ook niet geleerd worden. Daarom werkt ze procesgericht, vanuit hier en nu. Ze haalt haar cliënten en supervisanten op daar waar ze zijn en niet waar zij ze wil hebben. Ze noemt zichzelf daarom ook liever een ‘bewustzijnswerker’ dan een hulpverlener, omdat ze ervan overtuigd is dat ze daarmee mensen helpt hun eigen kracht en verantwoordelijkheid te ontdekken. Ze werkt ervaringsgericht met als inspiratiebronnen de cliëntgerichte psychotherapie van Carl Rogers, de Gestalttherapie van Fritz Perls en de systeemtherapie van Nagy. Haar belangststelling gaat ook uit naar groepsdynamische processen.

Haar ontmoeting met Sue Johnson in 2006 was een cruciaal moment in haar loopbaan. Ze werd zo diep geraakt door Johnsons’ integratieve manier van werken in Emotionally Focused Therapy (EFT) dat ze op dat spoor is verdergegaan. Alles viel op zijn plek. Haar ervaringsgerichte en systemische manier van werken werd aangevuld met de hechtingstheorie. De combinatie van deze drie aspecten was de grote nieuwe ontdekking voor haar en ze specialiseerde zich in EFT.


 

Claude Missiaen

Claude is klinisch psycholoog, cliëntgericht-experiëntieel, existentieel en focusing oriented psychotherapeut. Gedurende 20 jaar heeft hij gewerkt aan de Faculteit voor Mens en Samenleving (nu: Focus On Emotion) waar hij zich met name bezighield met diverse opleidingen in het persoonsgerichte en existentiële gedachtengoed. Momenteel is hij 10 jaar staflid van de opleiding Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie aan de KU Leuven waar hij vooral de existentiële en experiëntiële modules verzorgt. Door het Focusing Institute van New York is Claude gecertificeerd als Focusing Oriented Psychotherapist, Focusing Trainer en Coördinator. Daarnaast heeft hij een eigen psychotherapie-­ en supervisiepraktijk in Vlaanderen (Leuven). Hij geeft regelmatig workshops in diverse centra in Vlaanderen, Nederland en Polen (Warschau). Hij is ook mede zaakvoerder van QIT (Quality in treatment), Digitaal kompas voor de therapie van de toekomst.

"De existentiële thematiek heeft me mijn hele carrière al geboeid, het is voor mij een rode draad doorheen mijn leven en werken. Los van grote theorieën benader ik de grote zingevingsvragen het liefst vanuit een focusing attitude: wat heeft mijn organisme/lichaam hierover te vertellen? Dat blijkt telkens weer anders en verfrissend te zijn."

We interviewden docent Claude Missiaen over de rol van Focusing in zijn leven en de masterclasses die hij bij ons geeft. 

Interview Claude Missiaen


 

José Stauvermann

José Stauvermann is psychotherapeut (BIG), ze heeft de cliëntgerichte experiëntiële psychotherapie opleiding in Vlaanderen gevolgd. Op dit moment werkt ze volledig in haar eigen praktijk. Voorheen werkte ze onder andere lange tijd op de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen van de Riagg-Maastricht. In de dagelijkse uiteenzetting met gelaagde dynamieken is haar interesse voor de opbouw van de therapeutische relatie gewekt. Vooral de complexe dans tussen empathie, wezenlijke begrenzing en behoud van meta-positie. Daarnaast is ze ruim 15 jaar als docente verbonden aan de RINO Zuid, momenteel als hoofddocent Universele Factoren. Tevens is ze leertherapeut, supervisor en opleider VPEP. Vanaf 2021 is ze als docente betrokken bij de Apanta-Academy. 

Interview José Stauvermann

 


 

Wendy Schapendonk

Wendy Schapendonk doceert verschillende opleidingen bij Apanta-academy: ze verzorgt zowel de basis- als de voortgezette opleiding persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie. Daarnaast geeft ze les bij de Sociale Academie in Utrecht, verzorgt ze de level III in EFT for Individuals bij EFTiN en geeft ze cursussen in haar eigen praktijk.

Na de universitaire opleiding tot Geestelijk Gezondheidskundige in Maastricht heeft ze de vierjarige postdoctorale opleiding tot integratief psychotherapeute gevolgd. Hier heeft Wendy geleerd, vanuit de verschillende stromingen die er binnen de psychotherapie bestaan, naar klachten/problematiek te kijken/ze te behandelen. Het persoonsgerichte experiëntiële kader past haar echter als gegoten. “De mens achter de problemen werkelijk te gaan zien. Mensen die zo ver verwijderd zijn geraakt van zichzelf, helpen weer in contact te komen. Ze helpen weer in proces te komen, dat is waar het om gaat.”

Over EFT zegt Wendy: "De EFT heeft zijn wortels in de Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie maar voegt daar nog van alles aan toe. Het is dan ook een heel integratieve therapie die, zoals de naam al zegt, zich met name op de emotie richt. In mijn werken zie ik hier steeds weer de grote meerwaarde van. Mensen leren daadwerkelijk in contact te komen met hun emoties, hiermee om te gaan en van hieruit te handelen."

Wendy is BIG-geregistreerd als GZ-psycholoog en als Psychotherapeut. Ze runt een zelfstandige praktijk in Budel, is supervisor en leertherapeut.

Interview Wendy Schapendonk