Docenten

Apanta-academy werkt met de beste docenten om u bij te scholen en te inspireren in het persoonsgerichte, experiëntiële en systemische gedachtegoed. Onze docenten zijn expert in hun vakgebied.

Juliette Becking

Juliette Becking is oprichter en het gezicht van Apanta-academy. Ze is klinisch psycholoog-psychotherapeut en één van de twee oprichters van Apanta-ggz. In 1987 begon zij haar opleiding tot psychotherapeut in Nijmegen waarbij zij koos voor de psychoanalytische richting. Na enkele jaren als psychoanalytisch therapeut gewerkt te hebben kwam ze in aanraking met Focusing (Gendlin) en besloot de cliëntgerichte psychotherapie opleiding te gaan doen. Zij specialiseerde zich in het proces-experiëntiële werken, met name Focusing en Emotion Focused Therapy (EFT) for Individuals.

Al jaren geeft Juliette cursussen cliëntgerichte psychotherapie binnen de opleiding tot GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog. Naast opleider is ze supervisor en leertherapeut. In 2008 volgt ze een EFT-workshop van Robert Eliott waardoor ze onmiddellijk gegrepen wordt. Juliette besluit snel daarna de opleiding bij de grondleggers in Schotland en Toronto te volgen om vervolgens in Nederland zoveel mogelijk mensen met deze prachtige en krachtige manier van werken kennis te laten maken. Deze gedrevenheid resulteert in de organisatie van EFT-trainingen met de EFT-grondleggers Elliott en Watson. Juliette doceert zelf ook een aantal opleidingen en mag zich inmiddels erkend EFT-trainer noemen. ISEFT benoemde haar als eerste en tot nu toe enige EFT-trainer in Nederland. Ook Apanta-academy werd officieel erkend door de EFT-grondleggers: Apanta-academy is sindsdien een officieel erkend EFT-opleidingsinstituut.

"Juliette draagt de 3 basisvoorwaarden, echtheid, congruentie, onvoorwaardelijke acceptatie, empathie, echt in de praktijk uit naar de groep. Dat was voor mij een helende ervaring, dat het, dankzij deze sfeer, mogelijk werd om zo in verbondenheid en positiviteit samen te oefenen."

Jeanne Watson

Jeanne Watson (Ph.D) is een van de grondleggers van Emotion Focused Therapy (EFT) en verbonden aan isEFT. Ze is regelmatig in Nederland op uitnodiging van Apanta-Academy om verschillende opleidingen in EFT zelf te geven, zoals EFT for Individuals level I en de Training Empathie

Jeanne Watson is professor op de afdeling van toegepaste Psychologie en Menselijke ontwikkeling op OISE (Ontario Institute of Studies in Education) aan de universiteit van Toronto, Canada. Dr. Watson ontving in 2001 de “Outstanding Early Achievement Award” van de “Society of Psychotherapy Research”. Ze is de co-auteur en editor van verschillende boeken betreffende therapie procedures, zoals “Learning Emotion Focused Therapy” (2004), “Client-Centered and Experiential Pscyhotherapy in the 21ste Century” (2002, “Handbook of Experiential Psychotherapy”, Emotion-focused Therapy for Depression” (2005), en het meest recente "Case Studies in Emotion-Focused Therapy for Depression ”(2007). Jeanne voert onderzoek uit naar empathie, depressie en het psychotherapeutisch proces en de effecten hiervan in EFT. Zij leidt workshops in EFT en doceert cursussen in therapietheorieën en processen aan post graduatie- en masters- studenten aan de universiteit van Toronto. Dr. Watson runt daarnaast een parttime privé praktijk in Toronto. 

"Jeanne leeft en ademt EFT waardoor het heel voelbaar wordt wat het kan betekenen. Wat een inspirerende vrouw."

Robert Elliot

Robert Elliott (Ph.D) is een van de grondleggers van Emotion Focused Therapy en verbonden aan isEFT. Voor Apanta-academy geeft hij o.a. level II in EFT for Individuals.

Robert Elliot is werkzaam op de therapie-afdeling van de Universiteit van Strathclyde (Glasgow, Schotland), waar hij doceert op het postdoctorale programma en Masters opleidingen in Clientgerichte Therapie. Hij heeft gedoceerd aan de Universiteit van Toledo van 1978- 2006, in de functie van Professor in de Psychologie, Directeur van Klinische opleidingen en Directeur van het Centrum voor de Studie in Experientiële Psychotherapie.

Elliot is gastprofessor geweest op de Universiteit van Leuven, de Universiteit van Sheffield (Engeland) en de La Trobe Universiteit in Australië. Hij is co-auteur van het boek “Facilitating Emotional Change” (1993),  “Learning Emotion-focused Therapy” (2004), en “Research Methods for Clinical Psychology” (2003). Hij schreef meer dan 100 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen of hoofdstukken van boeken.

In 2008 ontving hij de “Carl Rogers” onderscheiding van de Divisie van Humanistische Psychologie van de “American Psychology Association” en de gedistingeerde onderscheiding: “Research Career Award” van de “Society for Psychotherapy Research”. Elliot is de redacteur emeritus van het tijdschrift  “Person-Centered Counselling and Psychotherapies” en voorzitter van het “Scottisch Consortium for Psychotherapy and Counselling Onderzoek” en het “Strathclyde Centre for Psychotherapy and Counselling Research”. 

"Robert is een warme persoonlijkheid die een veilige sfeer creëert. Zijn uitleg is helder, hij geeft rust en structuur en staat open voor vragen"

Antonio Pascual-Leone

Antonio Pascual-Leone geeft voor Apanta-academy de Masterclass EFT for Complex Trauma 

Antonio Pascual-Leone, PhD, is psycholoog en geassocieerd klinische professor aan de Universiteit van Windsor (Canada). Hij heeft zijn Masters afgerond aan de “Université de Toulouse (France; 1998) en zijn PH. D bij Dr. Les Greenberg aan de Universiteit van York Canada (2005). Hij is het meest bekend door zijn publicaties betreffende de processen en resultaten van psychotherapie, maar door zijn onderzoek naar de opleiding van psychotherapeuten.

In samenwerking met Dr. Pavio heeft hij “Emotion Focused Therapy for Complex Trauma”, (2010, APA books) geschreven. Hij is uitgenodigd door de “European Association of Behavioral and Cognitive Therapy”, de “ Canadian Psychological Association”” en verschillende psychotherapie training centra in Europa om in meer dan 20 workshops te doceren of co-faciliteren. In 2009 ontving hij de “New Researcher Award“ van de “international Society for the Exploration of Psychotherapy Integration”. In 2010 heeft hij de “Distinguished Publication Award” ontvangen voor “The best empirical research article of the year" van de “American Psychological Association (Div. 29)”. Dr. Pascual-Leone is directeur van het “Emotion Change Lab” aan de Universiteit van Windsor. Hij is tevens een terugkerend lid van de faculteit van de “Emotion Focused Therapy Clinic” aan de Universiteit van York. Hij is in het bezit van een visiterend professoraat in Psychiatrie aan de Universiteit van “British Columbia” (2001) en was uitgenodigd als gastdocent voor het doctoraal programma Psychology aan de Universiteit van Zurich (2012). Hij heeft een privé praktijk in Windsor waar hij werkt met individuele behandelingen en behandeling van echtparen.

Wendy Schapendonk

Wendy Schapendonk doceert verschillende opleidingen bij Apanta-academy: ze verzorgt zowel de basis- als de voortgezette opleiding cliëntgerichte psychotherapie en ze geeft level III in EFT for Individuals.

Na de universitaire opleiding tot Geestelijk Gezondheidskundige in Maastricht heeft ze de 4-jarige postdoctorale opleiding tot integratief psychotherapeute gevolgd. Hier heeft Wendy geleerd, vanuit de verschillende stromingen die er binnen de psychotherapie bestaan, naar klachten/problematiek te kijken/ze te behandelen. "Ik heb in eerste instantie veel geleerd in het behandelen vanuit het cognitieve gedragstherapeutische  kader, de gehele basishouding/overtuiging vanuit het cliëntgerichte kader past mij echter meer." 

Over EFT zegt Wendy: "De EFT heeft zijn wortels in de cliëntgerichte therapie maar voegt daar nog van alles aan toe. Het is dan ook een heel integratieve therapie die, zoals de naam al zegt, zich met name op de emotie richt. In mijn werken zie ik hier steeds weer de grote meerwaarde van. Mensen leren daadwerkelijk in contact te komen met hun emoties, hier mee om te gaan en van hieruit te handelen." 

Wendy is BIG-geregistreerd als GZ-psycholoog en als Psychotherapeut. Ze runt een zelfstandige praktijk in Budel, is supervisor en leertherapeut. 

"Wendy is erg enthousiast en inspirerend. Het is duidelijk dat cliëntgerichte therapie en EFT haar ding zijn. Ook weet zij een veilige sfeer te creëren waar iedereen vrij is om vragen te stellen en te groeien."

Karin Budde

Karin Budde doceert bij verschillende opleidingen bij Apanta-academy: ze verzorgt o.a. de opleiding persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie en de level III in EFT for Individuals.

Na de studie psychologie (ontwikkelingspsychologie, universiteit Leiden en sociale gerontologie, universiteit Nijmegen) is Karin in 1987 gaan werken bij de RIAGG Noord-Oost Brabant, op de afdeling ouderenzorg. Sinds 2000 is Karin BIG-geregistreerd GZ-psycholoog. Vanaf 2003 was zij werkzaam op de afdeling volwassenzorg van de GGZ-Oost Brabant. “Mijn aandacht richtte zich hier vooral op het verminderen van klachten die veroorzaakt werden door (ernstige) traumatische ervaringen en de effecten daarvan op de persoonlijkheidsontwikkeling. Ik bekwaamde me in EMDR, gericht op het verwerken van trauma’s en onverwerkte verlieservaringen”.

In 2011 rondde Karin de psychotherapie-opleiding af. “Daar werd mijn interesse voor de persoonsgerichte benadering gewekt. De afgelopen jaren heb ik me steeds verder gespecialiseerd als persoonsgericht experiëntieel psychotherapeut.” In 2011 startte Karin haar eigen praktijk. In 2012 werd Karin docent cliëntgerichte psychotherapie bij de opleiding voor GZ-psychologen bij RINO-zuid. Tevens is Karin bestuurslid van de regionale commissie van de Vereniging voor Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (VPEP). Daar organiseert Karin mede bijscholingsactiviteiten voor beroepsgenoten.

Sinds 2015 is Karin erkend EFT-i therapeut en betrokken bij de opleiding Emotion Focused Therapy (EFT) bij Apanta Academy. Sinds 2017 is zij erkend cliënt gerichte supervisor en EFT-i supervisor.

"Karin is heel cliëntgericht, open en transparant en creëert een veilige situatie. Ze geeft grenzen aan, staat open voor feedback en denkt mee. Heeft een heel fijne accepterende houding."