Docenten

Apanta-academy werkt met de beste docenten om je bij te scholen en te inspireren in het persoonsgerichte, experiëntiële en systemische gedachtegoed. Onze docenten zijn expert in hun vakgebied.


 

Claude Missiaen

Claude is klinisch psycholoog, cliëntgericht-experiëntieel, existentieel en focusing oriented psychotherapeut. Gedurende 20 jaar heeft hij gewerkt aan de Faculteit voor Mens en Samenleving (nu: Focus On Emotion) waar hij zich met name bezighield met diverse opleidingen in het persoonsgerichte en existentiële gedachtengoed. Momenteel is hij 10 jaar staflid van de opleiding Postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie aan de KU Leuven waar hij vooral de existentiële en experiëntiële modules verzorgt. Door het Focusing Institute van New York is Claude gecertificeerd als Focusing Oriented Psychotherapist, Focusing Trainer en Coördinator. Daarnaast heeft hij een eigen psychotherapie-­ en supervisiepraktijk in Vlaanderen (Leuven). Hij geeft regelmatig workshops in diverse centra in Vlaanderen, Nederland en Polen (Warschau). Hij is ook mede zaakvoerder van QIT (Quality in treatment), Digitaal kompas voor de therapie van de toekomst.

"De existentiële thematiek heeft me mijn hele carrière al geboeid, het is voor mij een rode draad doorheen mijn leven en werken. Los van grote theorieën benader ik de grote zingevingsvragen het liefst vanuit een focusing attitude: wat heeft mijn organisme/lichaam hierover te vertellen? Dat blijkt telkens weer anders en verfrissend te zijn."

We interviewden docent Claude Missiaen over de rol van Focusing in zijn leven en de masterclasses die hij bij ons geeft. 

Interview Claude Missiaen


 

Dion van Werde

Dion Van Werde is psycholoog en heeft een postgraduaatspecialisatie in de cliëntgerichte/experientiële psychotherapie (KULeuven). Hij studeerde Pre-Therapie bij dr. Garry Prouty in Chicago, werd er een gecertificeerd trainer. Hij coördineert sinds 1985 het Pre-Therapy International Network. Samen met Prouty en Pörtner schreef hij een basiswerk over Pre-Therapie dat inmiddels in 5 talen beschikbaar is. Hij publiceert over deze therapie en over de mogelijke toepassingen ervan bij onderscheiden doelgroepen en functioneringsniveaus. Ook is hij gastdocent bij verschillende Belgische universiteiten en opleidingsinstituten en internationaal gevraagd spreker en opleider. Hij geeft workshops en supervisie, en begeleidt teams in de (residentiele) zorg voor mensen met een ernstige contactproblematiek. Tevens is hij lid van de redactionele raad van "Person-Centered & Experiential Psychotherapies“, het tijdschrift van de wereldorganisatie voor persoonsgerichte psychotherapie en counseling. 


 

Erik Peeters

Erik Peeters is in 1988 afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en is daarna in Breda gaan werken bij de Mark, centrum voor kinder- en jeugdpsychotherapie. In deze periode heeft Erik de psychotherapie-opleiding bij de RINO Groep gevolgd en in 1994 afgerond. In 2000 is hij gestart met een zelfstandige psychotherapiepraktijk in Breda die in 2016 is opgegaan in de maatschap Praktijk 076. Erik is werkzaam als docent bij de PT-opleiding van de RINO Zuid en hoofddocent bij de PT K&J opleiding bij de RINO Groep in Utrecht. Vanaf 2021 doceert Erik bij Apanta-academy de basisopleiding Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapy. 

Erik is Klinisch psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Supervisor, leertherapeut en opleider VPEP, Supervisor ISEFT, supervisor en leertherapeut VKJP en supervisor NVP.


 

Erwin Vlerick

Erwin Vlerick is in België als kinderpsycholoog en -psychotherapeut werkzaam in de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Tevens is hij docent bij Focus on Emotion, heeft hij zijn postgraduaat Cliëntgerichte Psychotherapie kinderen en jongeren behaald, EFT-therapeut, kinderfocusing trainer & focusingcoördinator (i.o.) en supervisor bij VVCEPC. In zijn werk krijgen het ervaringsgerichte en het focussen altijd een centrale plek. Hij verzorgde al vele focusing workshops en trainingen in binnen- en buitenland voor therapeuten, counselors/coaches, opvoeders en leerlingbegeleiders.

Interview Erwin Vlerick

 

José Stauvermann

José Stauvermann is psychotherapeut (BIG), ze heeft de cliëntgerichte experiëntiële psychotherapie opleiding in Vlaanderen gevolgd. Op dit moment werkt ze volledig in haar eigen praktijk. Voorheen werkte ze onder andere lange tijd op de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen van de Riagg-Maastricht. In de dagelijkse uiteenzetting met gelaagde dynamieken is haar interesse voor de opbouw van de therapeutische relatie gewekt. Vooral de complexe dans tussen empathie, wezenlijke begrenzing en behoud van meta-positie. Daarnaast is ze ruim 15 jaar als docente verbonden aan de RINO Zuid, momenteel als hoofddocent Universele Factoren. Tevens is ze leertherapeut, supervisor en opleider VPEP. Vanaf 2021 is ze als docente betrokken bij de Apanta-Academy.


 

Wendy Schapendonk

Wendy Schapendonk verzorgt al jaren zowel de basis- als de voortgezette opleiding Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie voor Apanta-academy.

Na de universitaire opleiding tot Geestelijk Gezondheidskundige in Maastricht heeft ze de 4-jarige postdoctorale opleiding tot integratief psychotherapeute gevolgd. Hier heeft Wendy geleerd, vanuit de verschillende stromingen die er binnen de psychotherapie bestaan, naar klachten/problematiek te kijken/ze te behandelen. "Ik heb in eerste instantie veel geleerd in het behandelen vanuit het cognitieve gedragstherapeutische kader, de gehele basishouding/overtuiging vanuit het cliëntgerichte kader past mij echter meer." 

Wendy is BIG-geregistreerd als GZ-psycholoog en als Psychotherapeut. Ze runt een zelfstandige praktijk in Budel, is supervisor en leertherapeut. 

Interview Wendy Schapendonk