Verdieping Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie

De baas van de werkplaats en de kunst van differentiële relatieopbouw

De opleiding in het kort

Terugkerend komt uit onderzoek dat het kunnen opbouwen en aangaan van een stevige werkalliantie voor een groot gedeelte de effectiviteit van therapie bepaalt. Tevens constateren we in de klinische praktijk wanneer het therapeutisch proces niet naar wens verloopt, dit doorgaans niet over inhoud of techniek gaat maar vrijwel altijd over de therapeutische relatie.

Uitgaande van de universele factoren van psychotherapie en de cliëntgerichte basisvariabelen in het bijzonder, richten we ons in deze cursus specifiek op de opbouw van de therapeutische relatie en met name als de relatie in de knel komt. Deze cursus gaat niet over kennisoverdracht in engere zin maar om het complexe samenspel in de ontmoeting tussen therapeut en cliënt te leren doorgronden en vakmatig te leren benaderen.

We richten ons op het van binnenuit leren herkennen en omgaan met de niet transparante aspecten van de relatie. Dé aspecten die tot stagnatie en/of breuken leiden én veelal vooruitgang in de weg staan. We verkennen de met het blote oog niet direct waarneembare gelaagde dynamiek, vooral wanneer de hechtingsgeschiedenis van de cliënt en therapeut verstrikt (kunnen) raken. 

De centrale vraag waarover we ons zullen buigen is: hoe kun je vanaf start van de behandeling in iedere fase van het therapeutisch proces een kloppende werkrelatie aanbieden en opbouwen, ook als niet alles deelbaar en bespreekbaar is. Het reguleren van afstand en nabijheid, de kracht en het belang van de meta-positie én het onderscheid leren maken tussen relatie en inhoud bewerken, zijn belangrijke aspecten die we zullen belichten.

Daarnaast maken we o.a. gebruik van het concept ‘differentiële relatie-opbouw’ geïntroduceerd door Rainer Sachse. De kern van dit concept biedt de mogelijkheid aan therapeuten om wezenlijk te leren begrenzen én tevens hun eigen levendigheid op te zoeken waardoor het therapeutisch contact aan echtheid en creativiteit wint. Een helder kader met concrete handvatten die kunnen helpen een impasse te doorbreken.

Werkwijze

De opleiding bestaat uit 5 cursusdagen. Er zijn telkens twee sessies van 3 uur op één cursusdag, van 09:30 - 12:30 uur in de ochtend en van 13:30 – 16.30 uur in de middag.

De opleiding is opgebouwd uit:

 • Bestudering literatuur (voorbereiding deelnemers)
 • Presentatie van de docent
 • Oefeningen onder begeleiding van de docent
 • Uitwerken van casuïstiek aan de hand van de aangeboden theoretische kaders

Voor wie?

Deze verdieping is gericht op (Klinische en GZ-)Psychologen, Psychotherapeuten en Psychiaters werkzaam in de GGZ die reeds een Basisopleiding persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie (BPEP) hebben gevolgd. 

HBO-opgeleiden die werkzaam zijn in de ggz kunnen de VPEP ook volgen, mits zij zowel over specifieke nascholing en specialisatie, als over relevante werkervaring beschikken. De basisopleiding is ook hier een vereiste.

Apanta-academy biedt tevens de Basisopleiding persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie (BPEP) aan. 

Accreditatie

De opleiding is goedgekeurd in de opleidingsroute naar het volwaardig lidmaatschap van de vereniging Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP) en tevens in het kader van de 5-jaarlijkse herregistratie. Voor de gehele opleidingsroute kun je kijken op opleidingsroute (vpep.nl).

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

 • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten (FGzPt)
 • Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
 • De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)
 • De Vereniging voor Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (VPEP)
 • De Landelijke Vereniging van Psychiaters (NVvP)

Informeer naar het aantal toegekende punten via info@verwijder-dit.apanta-academy.nl

Praktisch

VPEP najaar 2021

Data (5 dagen):

 • 13 oktober 
 • 3, 10 en 17 november 
 • 1 december 

Docent: José Stauvermann, psychotherapeut (BIG)

Groepsgrootte: maximaal 12 personen

Prijs: € 1.446 (inclusief uitgebreide lunch, koffie, thee en water)

Korting: VPeP-leden krijgen 10% korting. Zie de website van VPEP voor de gehele kortingsregeling: www.vpep.nl

Locatie: Apanta-academy te Eindhoven 


VPEP najaar 2022

Data (5 dagen): volgen zsm.


Inschrijven voor VPEP

Meer weten?

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer nieuwe data bekend zijn? Of heb je andere vragen? Mail vrijblijvend naar info@verwijder-dit.apanta-academy.nl