Partnergroep AD(H)D

"De rol van AD(H)D in relatie en gezin"

Jouw partner heeft de diagnose ADHD. Waarschijnlijk heb je al deelgenomen aan de naastenbijeenkomst van ADHD psycho-educatie cursus van jouw partner. Daar heb je informatie gekregen over wat ADHD is. Deze groep is een aanvulling daarop. In deze groep staan we stil bij wat de ADHD van jouw partner betekent voor jou en jullie relatie. We gaan samen met jou en de andere deelnemers verkennen waar jij tegenaan loopt en hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is het behouden van jouw eigen balans.


 

Hoe werkt het?

Het delen van ervaringen met groepsgenoten is een belangrijk onderdeel van de cursus. Verder krijg je informatie over ADHD en tips/handvatten om beter met bepaalde dingen om te kunnen gaan. Het doel hiervan is dat je een realistisch beeld kunt gaan vormen van de verwachtingen en mogelijkheden in jullie relatie. In een relatie met iemand met ADHD kan de partner regelmatig het gevoel hebben er alleen voor te staan, zowel in praktische zin als in emotionele zin. Hierdoor kan iemand in meer of mindere mate het risico lopen om uit balans te raken. In een relatie met iemand met ADHD ontstaat regelmatig een patroon waarbij degene zónder ADHD veel verantwoordelijkheid overneemt en de eigen grenzen niet altijd duidelijk kan aangeven. Anderzijds kan er ook een patroon ontstaan waarin de partner onzeker wordt vanuit het niet kunnen plaatsen van het gedrag van de persoon met ADHD. 

Wat is het effect?

Je krijgt inzicht in de gevolgen van AD(H)D op de partnerrelatie en het gezin. Je leert omgaan met je eigen gevoelens en ontwikkelt vaardigheden om beter in balans te blijven.

Iets voor jou?

Deze cursus is geschikt voor partners van mensen die recent of langer geleden de diagnose AD(H)D hebben gekregen. Deze diagnose kan gesteld zijn door Apanta-ggz of een andere GGZ-instelling.  

Praktisch

  • 3 groepsbijeenkomsten van 2 uur
  • groepen van 8-10 personen 
  • begeleid door twee psychologen

Meer informatie en aanmelden

Je kunt jezelf aanmelden voor de groep via je behandelaar of die van je partner. Daarna nodigen wij je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt gezamelijk gekeken of de partnergroep een passende keuze is. Als je deel kunt nemen wordt je op de wachtlijst geplaatst voor de eerstvolgende groepscursus. Voor vragen over de cursus kun je terecht bij de behandelaar van je partner of via het mailadres: groepen@verwijder-dit.apanta-ggz.nl