Partnergroep Autisme

"De rol van Autisme in relatie en gezin"

Wanneer je partner de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft gekregen, komen daar veel vragen en emoties bij kijken. Vaak geeft het opluchting dat er een ‘verklaring’ is voor alles wat je samen hebt meegemaakt. Maar misschien roept het ook verdriet en onzekerheid over de toekomst op. Daarnaast ervaren partners van mensen met autisme vaak veel druk in de relatie en het gezin. Zij voelen zich verantwoordelijk en kunnen uit balans raken. Het is moeilijk om alle ballen in de lucht te houden en soms ontwikkel je daardoor zelf ook psychische of lichamelijk klachten. Daarom biedt Apanta-ggz de cursus "Partnergroep Autisme" aan. Deze cursus is gericht op jou en bedoeld om in balans te komen en blijven.

Hoe werkt het?

In de groep leer je wat de diagnose ASS van je partner voor jou betekent en wissel je ervaringen uit met lotgenoten. Een belangrijk deel van de cursus bestaat uit het vinden van meer balans in jouw leven. Door middel van diverse thema’s zoals communicatie, de eigen partnerrol, omgaan met eigen energie, intimiteit en seksualiteit, staan we stil bij jouw eigen gedachten, gevoelens en wensen. Daarnaast is er ruimte voor gespreksonderwerpen die worden ingebracht door de groepsleden en uitwisseling van ervaringen.

Wat is het effect?

Je krijgt inzicht in de gevolgen van Autisme op de partnerrelatie en het gezin. Je leert omgaan met je eigen gevoelens en ontwikkelt vaardigheden om beter in balans te blijven.

Iets voor jou?

Deze cursus is geschikt voor partners van mensen die recent of langer geleden de diagnose ASS hebben gekregen. Deze diagnose kan gesteld zijn door Apanta-ggz of een andere GGZ-instelling.  

Praktisch

  • 3 groepsbijeenkomsten van 2 uur
  • groepen van 8-10 personen 
  • begeleid door twee psychologen

Meer informatie en aanmelden

Je kunt jezelf aanmelden voor de groep via je behandelaar of die van je partner. Daarna nodigen wij je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt gezamelijk gekeken of de partnergroep een passende keuze is. Als je deel kunt nemen wordt je op de wachtlijst geplaatst voor de eerstvolgende groepscursus. Voor vragen over de cursus kun je terecht bij de behandelaar van je partner of via het mailadres: groepen@verwijder-dit.apanta-ggz.nl