De rol van Autisme in uw dagelijks leven - "Ik en autisme"

Psycho-educatiecursus "Ik en autisme"

U hebt onlangs de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Hoewel de diagnose u een aanknopingspunt geeft om aan uw functioneren te werken, is niet altijd meteen duidelijk wat het hebben van ASS in de praktijk betekent. Met de Psycho-educatiecursus ‘Ik en Autisme’ krijgt u een beter beeld van uw eigen autisme en de invloed ervan op uw leven.

Hoe werkt het?

In de cursus onderzoekt u samen met uw groepsgenoten wat er in de wetenschap bekend is over ASS. Dit doet u door middel van een werkboek. Aan de hand van oefeningen en opdrachten leert hoe ASS er bij uzelf en bij anderen uitziet. U ontdekt welke verschillen er zijn met mensen zonder Autisme. Maar ook welke verschillen en overeenkomsten er zijn met andere mensen met Autisme. U leert wat de invloed van Autisme is op bijvoorbeeld communiceren, denken, betekenis geven aan prikkels en het verwerken daarvan. We besteden daarbij veel aandacht aan de manier waarop u de wereld waarneemt.

Wat is het effect?

Tijdens de cursus ontwikkelt u een helder zelfbeeld en krijgt u meer inzicht in de invloed van Autisme op uw dagelijks leven.

Iets voor u?

De cursus ‘Ik en autisme’ is bedoeld voor (jong)volwassenen met een normale intelligentie waarbij de diagnose ASS is gesteld. Deze diagnose kan gesteld zijn door Apanta of een andere ggz-instelling. De cursus is niet bedoeld voor mensen bij wie de diagnose ASS (nog) niet is vastgesteld.  

Praktisch

  • 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur, telkens met een bepaald thema
  • 1 extra bijeenkomst waarvoor u betrokkenen kunt uitnodigen 
  • 9 tot 11 deelnemers

Meer informatie en aanmelden

U kunt zich aanmelden bij Apanta-ggz via de website. Wanneer u bij een andere GGZ instelling de ASS-diagnose heeft gekregen, kunt u zich ook voor deze groep aanmelden. Voor de aanmelding heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. De meeste mensen krijgen tijdens een uitslaggesprek van hun onderzoek het advies om deze cursus te volgen. U kunt met vragen bij de onderzoeker of uw behandelaar terecht. Vragen betreffende deze groep kunt u ook stellen via het mailadres groepen@verwijder-dit.apanta-ggz.nl